Vonzó a külföldi utazás, de drága

2021. január 27.
Címkék :

Ha a korlátozásokat feloldják, akkor a magyarok kétharmada tervezi, hogy elutazik a nyáron. Mivel nem szeretnének sokat költeni, így nagy valószínűséggel az idén is a belföldi turizmus dominál majd.

A Pulzus Kutató felmérése szerint a magyarok kétharmada szán valamennyi pénzt utazásra és mindössze 34 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy ez nem szerepel a nyári büdzsében.

A megkérdezettek 19 százaléka fejenként kevesebb mint 50 ezer forintot költene, ami egy rövid belföldi kiruccanásra lehet elég, 25 százalékuk pedig 50 és 100 forint közötti összeget szán erre. Ez egy négytagú család esetén 200-400 ezer forint. Ennél többet a megkérdezettek 22 százaléka költene, a következő megosztásban: fejenként 100-150 ezret 9 százalék, 150-200 ezret 7 százalék, 200 ezer forintnál többet 6 százalék. Ezekből az összegekből már kijön egy külföldi utazás.

A belföldi turizmust leginkább a budapestiek hajtják, és ez jól látszik a kutatási eredményekből is. A fővárosiak mindössze 26 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem utazik, ezzel szemben a községekben élőknek már a 41 százaléka spórolja meg ezt az összeget a nyáron. A budapestiek 43 százaléka költene legfeljebb fejenként 100 ezer forintot, 31 százalékuk azonban ennél többet, vagyis az ő körükben az országos átlagot meghaladja azok aránya, akik feltehetően külföldi nyaralást terveznek.

A 60 év felettiek körében 48 százalék azok aránya, akik nem költenek nyaralásra 2021-ben. Ebben benne lehet a vírustól való félelem, de az is, hogy a 150 ezer forintos átlagnyugdíj a megélhetésre sem nagyon elég, nem hogy utazásra.

A kor szerinti bontásból az derül ki, hogy a 40–59 éves korosztályban a legnagyobb azok aránya, akik egy külföldi utazásra is elég összeget terveznek nyáron elkölteni. A 18–39 évesek maradnak a határokon belül. A nemek között nincs nagy eltérés a kérdést illetőn, a férfiak kicsivel nagyobb arányban utaznának és többet is költenének – írta a napi.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!