Vitorlásemlékeket gyűjtenek a Kékszalagról

Az idei Kékszalaghoz gyűjtőköri napokat szervez a Magyar Nemzeti Levéltár együttműködve a Magyar Vitorlás Szövetséggel és az Europeana gyűjteménnyel.

Balatonfüredre, a Vitorlás térre várják mindazon naplókat, leveleket, visszaemlékezéseket, fényképeket és egyéb dokumentumokat, amelyeket tulajdonosa a kulturális örökség részévé tenne. A cél a hazai vitorlázás, valamint a Kékszalag személyes emlékeinek megőrzése és átemelése a jövő generációi számára.

A gyűjtőköri napok valójában egy európai kezdeményezés. Miután a Magyar Nemzeti Levéltár csatlakozott az Európai Digitális Könyvtárhoz , elkezdték megszervezni a saját gyűjteményi napokat. Eredetileg a holland szervezőkben fogant meg a gondolat, hogy a balatoni vitorlázást is alá kellene támasztani régi dokumentumokkal.

A mostani gyűjtés legfőbb célja, hogy azokat a személyes pillanatokat, amelyek akár könnyen feledésbe merülhetnek, meg lehessen ragadni. Nemcsak fényképeket gyűjtenek, hanem visszaemlékezéseket, naplókat, leiratokat is, amelyek kapcsolódhatnak a vitorlázás történetéhez.

A gyűjteményi napot közvetlenül a Veszprém Megyei Levéltár szervezi. Boros István igazgató irányításával a veszprémi levéltárosok állítanak majd fel egy strandot Balatonfüreden, emellett a nevezés napján az Anna Grand Hotelben várják a felajánlásokat, amelyeket helyben digitalizálnak, ezt követően azonnal vissza is adnak tulajdonosának – írta a vitorlazzitthon.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!