Versenynaptár: párosverseny-világbajnokság 2024

A World Match Racing Tour (WMRT) február 14-én közzétette 2024-es bajnoki szezonjának versenynaptárát. A turné áprilistól decemberig tart.

A 2024-es évad tíz ország tizenöt versenyét foglalja magában, és a WMRT döntőjével zárul decemberben a kínai Sencsenben. A világkörüli turné áprilisban kezdődik a kaliforniai Long Beachen megrendezésre kerülő Ficker Cuppal, amit a Congressional Cup 59. kiadása követ. Utóbbi a világ legrégebbi, folyamatosan megrendezett vitorlás párosverseny regattája.

A WMRT két másik alapító eseménye is visszatér 2024-ben: jön a 30. GKSS Match Cup a svédországi Marstrandban (július 1–6.) és a 72. Bermuda Gold Cup (október 29.–november 3.). A bermudai esemény fődíja, a King Edward VII Gold Cup a világ egyik legvágyottabb páros verseny trófeája, amelyet a vitorlázás olyan nagy nevei nyertek el korábban, mint Chris Dickson (NZL), Peter Gilmour (AUS), Russell Coutts (NZL), Eddie Warden-Owen (GBR), James Spithill (AUS), Ben Ainslie (GBR), Ian Williams (GBR), Taylor Canfield (USA), Johnie Berntsson (SWE) és Francesco Bruni (ITA).

A WMRT szezonja World Tour és World Championship versenyekből áll, amelyek mindegyike nyílt párosverseny-regatta, amelyre a World Sailing hivatalos szabályai érvényesek, azokon férfi, női és vegyes csapatok is indulhatnak. A „világbajnoki” szintű versenyek több pontot érnek a WMRT éves ranglistáján.
„Tavaly 72 csapat és több mint 280 vitorlázó versenyzett a Touron, ami a párosversenyzés növekvő népszerűségét mutatja. Fontos leszögeznem, hogy ez a vitorlás sport egyik legkönnyebben elérhető és leginkább megfizethető ága” – nyilatkozta James Pleasance, a WMRT ügyvezető igazgatója.

A 2023-as debütálást követően a WMRT szezonzáró versenye egy többéves megállapodás keretében visszatér a kínai Sencsenbe. A 2023. decemberi zárásban a brit Ian Williams (ChinaOne.Ningbo) meglehetősen izgalmas döntőben verte az új-zélandi Gavin Brady-t (True Blue Racing USA), megszerezve rekordot jelentő hetedik párosverseny világbajnoki címét. Az új-zélandi Megan Thomson (2.0 Racing) harmadik helyen végzett, ezzel ő lett az első női kormányos, aki valaha dobogóra állt egy WMRT-döntőn.

A 2024-es World Match Racing Tour menetrendje
Ficker cup, Long Beach (USA), április 13–16.
*Congressional Cup, Long Beach (USA), április 24–28.
Porto Montenegro Match Race, május 10–12.
NJK Open Spring Cup (FIN), május 24–26.
OM International Ledro Match Race (ITA), június 21–23.
*GKSS Match Cup Sweden, Marstrand (SWE), július 1–6.
Internationaux France Match Race, Pornichet (FRA), július 19–21.
Oakcliff International, Oyster Bay (USA), augusztus 3–6.
Thompson Cup, Oyster Bay (USA), augusztus 8–11.
Chicago Grand Slam (USA), augusztus 16–18.
Detroit Cup (USA), augusztus 22–25.
DBS Marina Bay Cup (SIN), szeptember 20–22.
Szczecin Match Race (POL), október 18–20.
*Bermuda Gold Cup, október 29.–november 3.
WMRT döntő Shenzhen Bao’an (CHN), december 10–15.

*Világbajnoki események.

(fotók és forrás: wmrt.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!