Velencébe utazna? Itt kell regisztrálni

Elindult a VenicePass nevű internetes regisztrációs oldal, amelyen előre le lehet foglalni a belépést a városba. A kötelező jegyváltást április 25-től vezetik be, egyelőre kísérleti jelleggel.

A hétnyelvű oldal és az okostelefonos alkalmazás lehetőséget ad a városba való belépés előzetes foglalásához. Előre regisztrálni kell, hogy a látogató melyik napon szeretne belépni Velencébe. A jegyvásárlással egybekötött előzetes foglalást egy QR-kód bizonyítja, melyet a beléptető kapuknál olvasnak majd le. Az egyik kapurendszert a Santa Lucia vasútállomásnál állítják fel.

Több lehetőség közül lehet választani attól függően, hogy ki mennyi ideig akar a városban tartózkodni, gyalogosan vagy tömegközlekedéssel, vagyis vaporettóval akar-e közlekedni, és mit szeretne megnézni a város számtalan nevezetessége közül. Az egy napra szóló alapbelépőjegy fejenként 5 euróba kerül, és 14 évtől az olaszoknak és a külföldieknek egyaránt kötelező lesz. Városnéző csomag is foglalható, amely a főbb idegenforgalmi látványosságok belépőjegyét is tartalmazza, ennek az ára 49 eurótól kezdődik a kiválasztott helyszínek számától függően.

A kötelező belépőjegy kísérleti fázisban április 25-től, a városvédő Szent Márk ünnepnapján lép életbe. Nem kell fizetniük a Velencében élőknek és az oda dolgozni járóknak, továbbá azoknak, akiknek Veneto tartományban állandó lakhelyük van, mentességet kapnak azok, akik az önkormányzat területén levő szállodákban vagy más szállásokon foglaltak szobát, továbbá akik egészségügyi okokból akarnak Velencébe bejutni vagy sportrendezvényeken vesznek részt. Azoknak sem kell fizetni, akik bizonyítani tudják, hogy harmadágú rokonságukban velencei lakos van. A jegymentesség nem automatikus: mindenképpen regisztrálni kell az előzetes belépést és lefoglalni a napot.

Emellett június 1-jétől korlátozzák a turistacsoportok létszámát: legfeljebb 25 fős csoportokat engednek be, és nemcsak Velence belvárosában, hanem Burano, Murano és Torcello szigetén sem lehet nagyobb csoportokat vezetni. Az idegenvezetők számára megtiltják a kihangosított mikrofonok használatát.
A belépős rendszert a városba egyszerre érkező turisták számának szabályozására vezetik be. Kezdetben napi 40 ezerben akarták meghatározni a belépéseket, de egyelőre nem korlátozzák a látogatók számát. A jegyekből származó bevételt a város fenntartására fordítják.

Luigi Brugnaro polgármester bejelentése szerint a meghirdetett napi 5 eurós jegyárat a kísérleti időszak után, a későbbiekben 3 és 10 euró közötti összeggel helyettesíthetik attól függően, hogy melyik napra esik a látogatás. A leglátogatottabb időszakokban drágább lesz a belépés. Brugnaro szerint a rendszer egyszerű és hatékony lesz. A városvédő szervezetek fenntartásaikat fejezték ki elsősorban a belépők adatainak kötelező regisztrációja miatt. Úgy vélik, turista így is sok lesz, csak mindenkiről tudni fogják, hol tartózkodik a mobiltelefonokhoz kötött ellenőrzés alapján.

(MTI)

fotók: scoprivenezia.com, reisdit.no, venezia.net, seguroviagem.srv.br, venetoeconomia.it

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!