Jövőre jön a turistaadó Velencében

2023. november 28.
Címkék :

Jövőre egyes napokon 5 eurós belépődíjat kell fizetniük a Velencébe látogatóknak. Egyelőre 29 napról van szó.

Velencében a jövőben 5 eurós belépődíjat kell fizetniük a városba látogatóknak. Ez a szabály csak a napi látogatókra vonatkozik, és csak azokon a napokon, amelyeken hagyományosan nagy a zsúfoltság.

A város polgármestere, Luigi Brugnaro elmondása szerint az év 29 napján kell majd megfizetni a belépődíjat, méghozzá április 25-től május 5-ig, majd a júniusi első hétvégét kivéve az összes hétvégén július közepéig, reggel 8.30 és délután 4 között.

A belépődíjról szóló határozatot idén szeptemberben hozta meg a város vezetése. Az intézkedéssel azt szeretnék megelőzni, hogy a tömegturizmus még több kárt okozzon Velencében. Az évi több mint ötmillió látogató sok pénzt hoz a város kasszájába, de nagy problémákat is jelent. A városközpontnak már 50 ezer állandó lakosa sincs, de vannak olyan napok, amikor a turisták száma ennek több mint a duplája, emiatt a szűk utcákon már alig lehet keresztüljutni.

A Velencébe egy napra látogatóknak az interneten kapott QR-kódot le kell tölteniük a telefonjukra. Azoknak a látogatóknak, akik a „Velence-jegy” nélkül bóklásznak az óvárosban, 50 és 300 euró közötti bírságot kell fizetniük. A városban éjszakázó, idegenforgalmi adót fizető vendégekre, az ingázókra, valamint a 14 éven aluli gyerekekre nem vonatkozik a rendelet. A bevételeket a csatornák, az utcák és az épületek karbantartására fordítja a város – írta a turizmus.com.

fotók: contexttravel.com, telegraph.co.uk, britannica.com, independent.co.uk

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!