Végre láthatjuk: mozikban az új Tisza-tavi természetfilm!

2023. október 7.
Címkék :

Újabb film jelent meg a Tisza-tóról, ami a tó csodálatos flóráját és faunáját mutatja be a három készítő, Ljasuk Dimitry, Szendőfi Balázs és Fehér Zoltán egyedi látásmódján keresztül.

Ötven évvel ezelőtt víztározónak építették, majd ember alkotta paradicsom lett belőle, amely mára kétszáz madárfaj és ötven halfaj otthona, és persze sok százezer ember nyaralási célpontja is egyben. A természet által belakott, az Ős-Tisza emlékét idéző területté vált az Alföld öntözésére létrehozott vízfelület; neve is van: Tisza-tó. Október 5-étől játsszák a hazai mozik az egész estés természetfilmet, amelyet egy év folyamatos forgatással készített a három természetfilmesből álló csapat: Szendőfi Balázs, Ljasuk Dimitry és Fehér Zoltán.

A Tisza-tó: Az ember alkotta paradicsom filmben egy teljes év eseményeinek lehet szemtanúja a néző, a befagyott tavon való sétálástól a tavaszi megújuláson és a nyári tikkadtságon keresztül az őszi megnyugvásig. A három filmes száz napot töltött a tavon, hogy a legeldugottabb részleteket is megmutassák. Egy év folyamatos jelenlét, rengeteg forgatási nap, drámai természeti események, a vadvilág és az ember közelségének dinamikája alakították a film történetének szálait. Olyan film született, amely magán viseli egy játékfilm fordulatainak az elemeit és egy természetfilm képi világának gazdagságát.

A film alapötlete, gondolatisága az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központtól és az Aktív Magyarországtól származik. A cél az volt, hogy ne egy reklámszagú marketinganyag szülessen, hanem a Tisza-tavat olyan módon lássa a nagyközönség, ahogyan érdemes megőrizni, illetve ahogy megismerhető. A film gyakorlatilag összes helyszíne bárki által bejárható, és a megörökített természeti csodák szabad szemmel is láthatók egy kenuból vagy épp kerékpárról a tó partjáról. Persze a Tisza-tó vonzerején és gazdag élővilágán kívül a természetben való helyes és helytelen, felelős vagy veszélyeztető emberi viselkedésről is szól.

Hazánk második legnagyobb tava az embernek köszönheti létét. Az Alföld hatékonyabb öntözéséért épült a kiskörei vízlépcső, hiszen másfél évszázada az ember minden vizet kiszorított a környékről a mocsarak lecsapolásával és a folyószabályozásokkal. Ez a gigantikus öntöződézsa viszont nem csak nekünk létszükség: madarak és halak, rovarok és növények egész serege, egész életközösség lakta be az új életteret. A filmben bepillantást nyerünk egy szürkegémpár családalapítási nehézségeibe, láthatjuk a bébiteknősök életveszélyes és vakmerő vesszőfutását a tóig, megfigyelhetjük a küszvágó csérek és egy rétihéja légiháborúját vagy épp a busák „kungfubemutatóját”.

Az élet, amely a kiskörei vízlépcső megépítése nyomán sarjadt, valóságos csoda, s a filmben néhol paradicsomi állapotnak hat, de több ponton is fenyegeti ezt az állapotot az emberi tevékenység. A film is megmutatja, hogy két út áll előttünk: az egyik lehetőséget ad a visszatérésre a paradicsomba, a másikat mindenki ismeri.

A filmhez iskolai segédanyag is készült, amely ingyenesen elérhető a tiszatofilm.hu oldalon. Az oktatóanyag segít abban, hogy általános- és középiskolás diákok közelebb kerüljenek a természethez, a természetvédelemhez és a Tiszához. A filmet október 5-én kezdik el vetíteni országszerte 57 moziban. A vetítési alkalmakat a https://tiszatofilm.hu/mozi oldalon lehet követni – írta az ilovetiszato.hu.

A film előzetese:

YouTube video
   - ha tetszett, ajánld másoknak is!