Végleges és hivatalos „a Rum” rajtlistája – rajta a magyar versenyzővel

Három nappal a Saint-Maló-i versenyfalu megnyitása előtt a verseny igazgatósága közzétette a nevezők végleges listáját. 138 szólóvitorlázó lesz ott a rajtnál.

A leghíresebb francia egyszemélyes transzatlanti verseny tizenkettedik kiadásán négy osztályban és két kategóriában százharmincnyolc vitorlázó vág neki az Atlanti-óceán átszelésének november 6-án, vasárnap. A La Route du Rhum – Destination Guadeloupe versenyre jelentkezőknek október 21-én, pénteken éjfélig volt idejük a nevezésük érvényesítésére és a kvalifikációs pálya teljesítésére (1200 mérföld), valamint a technikai és adminisztratív formalitások bemutatására (orvosi dokumentáció, mérési igazolás, az adott osztályok általi ratifikáció és a World Sailing kritériumainak teljesítése).

A legtöbb szkipper már jóval korábban elvégezte ezeket a feladatokat, de szokás szerint néhányuknak csak az utolsó pillanatban sikerült teljesíteni minden előírást. Két vitorlázó csak csütörtökön, illetve pénteken fejezte be a kvalifikációt.

„Extrém körülmények között, de végül is időben” – kommentált a versenyigazgató, Francis Le Goff. A lista egyébként alig változott az elmúlt hónap során, kivéve a bő két hete bejelentett nevezéseket:

Weöres Szabolcs (Szabi Racing), IMOCA
– a fiatal Thomas Lurton (Moxie Bâti-Armor), Rhum Multi
– Julien Reemers (Fédération du Commerce du Pays de Saint-Malo) pedig sérülés miatt volt kénytelen visszalépni a Rhum Mono kategóriában.

A 138 vitorlázót négy osztályba (Ultim 32/23, Ocean Fifty, Imoca, Class40) és két kategóriába (Rhum Mono és Rhum Multi) sorolták. A 131 férfira 7 nő jut, 13 nemzetet képvisel a 24 nem francia vitorlázó (a mezőny 17 százaléka). Ahogy az a Rhumon megszokott, vannak profik, tapasztalt amatőrök és vagány kalandorok. Az Ultim 32/23-as és az Ocean Fifty osztályban 8, az IMOCA-ban 35, a Class40-ben 55, a Rhum Multiban 17, a Rhum Monóban 12 hajó indul.

A mezőny jelentős része már bekötött Cité Corsaire lábához, jóval azelőtt, hogy a verseny kiegészítő programjai megkezdődtek volna. A versenyfalu október 25-én, kedden nyit, utána még tíz nap áll a 138 vitorlázó rendelkezésére, hogy elvégezzék az utolsó simításokat a november 6-án, vasárnap 13.02-kor esedékes rajt előtt.

A verseny hivatalos beharangozója:

YouTube video

(fotók és forrás: routedurhum.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!