138 hajós vághat neki a Rum útjának

Eredetileg 120 főben határozták meg a létszámlimitet, de akkora volt az érdeklődés, hogy a szervezők elfogadnak további 18 nevezést. Így a 2022-es kiadás már most rekordot döntött.

A La Route du Rhum – Destination Guadeloupe 2022-es kiadásával a legendás transzatlanti szólóverseny 44 éves lesz. Régóta a világ legnépszerűbb és legismertebb szóló óceánátkelő regattája, és úgy tűnik, hogy az idén ismét izgalmas fejezetekkel bővül az 1978 óta íródó történet. November 6-án, vasárnap a hatalmas flotta Saint Malóból indul a 3542 tengeri mérföldes útra Guadeloupe felé. Franciaországban a legutóbbi Vendée Globe hatalmas sikere nyomán a La Route du Rhum – Destination Guadeloupe-ot a 2022-es év fő sporteseményének nevezték, és a rekordszámú nevezés határozottan alátámasztja ezt az állítást. Az 1978-as első verseny óta, amikor 38 nevezés érkezett, még soha nem volt ennyi indulójelölt. Összesen 149 pályázat érkezett, és április végéig eldől, kik kapják a 18 helyet. Addig az egyes osztályok versenyzőinek száma nem ismert, kivéve az Ocean Fiftyt, ahol nyolc szkipper fog versenyezni.

A szervezők és a város az elmúlt hónapokban keményen dolgoztak azon, hogy pragmatikus, gyakorlatias megoldásokat találjanak, hogy a lehető legtöbb hajós, hajó és csapat számára biztosítsák az indulás lehetőségét, illetve, hogy a mezőnyben körülbelül fele-fele arányban képviseltessék magukat a profik és félprofik, valamint az amatőrök.

A 2022-es mezőnybe kiválasztott 138 versenyzőnek még teljesítenie kell a versenykiírásban előírt összes formalitást (kvalifikációs pálya, részvétel a szezon többi versenyén, szabályok és méretek ellenőrzése az új hajók esetében stb.), hogy aztán legkésőbb október 25-én beállhassanak a Saint Maló-i versenypontonra.

Rövid összefoglaló film a 2018-as versenyről:

YouTube video

Hervé Favre, az OC Sport Pen Duick elnöke elmondta: „Büszkék vagyunk arra, hogy a verseny 44 éve minden egyes kiadással egyre vonzóbb és érdekesebb lett. A lista, amelyet ma teszünk hivatalossá, tökéletesen megfelel a tavaly nyáron közzétett versenykiírásban foglaltaknak. Az elmúlt hónapokban beérkezett jelentkezések száma azonban arra késztetett bennünket, hogy még több vitorlázót fogadjunk, és lehetővé tegyük számukra, hogy részt vegyenek a leghíresebb transzatlanti szólóversenyen.”

Az OC Sport Pen Duick 2022. április végéig dönthet az óriás trimaránok felvételéről egy osztályon (például az Ocean Fifty, az Imoca és a Class40) vagy egy kategórián (például a Rhum Multi és a Mono Rhums) belül.

Beharangozó film a 2022-es kiadáshoz:

YouTube video

(forrás: sail-world.com, fotók: letelegramme.fr, ville-saint-malo.fr)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!