Végleg befellegzett a Fertő tónak?

A hatóság újra kiadta a környezetvédelmi működési engedélyt a Fertő tavi vízitelepre, gyakorlatilag változatlan tartalommal.

A tervek szerint 32 ezer négyzetméternyi épület, 131 ezer négyzetméternyi burkolat lesz és több mint ezer autó parkolhat a korábbi zöldterületen. A hírt a Párbeszéd soproni önkormányzati képviselője is megerősítette a Facebookon: „Csak nem tudnak leállni, újra kiadták a Fertő-parti luxusberuházás engedélyét! Ahogy az várható volt, 20 helyett 26 apartman, négycsillagos luxusszálloda, medencék, sportkomplexum és ökocentrum lesz, természetes élővilág pedig nem. A kormányhivatal végtelenül cinikus nyilatkozatában kijelenti, hogy »elhelyezésénél és tervezett kialakításánál fogva negatív hatásra a természeti értékek vonatkozásában sem kell számítani«. Persze hogyan is kellene attól tartani, hogy a természeti értékek sérülnek, amikor már előzetesen ledózerolták a területet, nem hagyva semmi élőt a környéken? A helyzet az, hogy továbbra is egy megalomán fideszes Disneylandet akarnak építeni a Fertő-partra. Víz ugyan még mindig nincs, és azt sem tudni, pénz honnan lesz. Mint ismeretes: a költségvetési hiány már április végére elérte az éves cél négyötödét…”

Az önkormányzati képviselő emlékeztetett: a projektre még mindig nincs, és nem is lesz pénz, hiszen Lázár Jánost továbbra sem cáfolta meg senki abban, hogy négy-öt évig egy kapavágás nem lesz a területen. Az új környezetvédelmi-működési engedély szerint 32 ezer négyzetmétert építenek be, 131 ezer négyzetméternyi természetes felületet pedig burkolattal fednek be. Zöldterületként 2200 ezer négyzetméter marad meg, és több mint ezer gépkocsinak épül parkolóhely.

Kun Zoltán élővilág- és tájvédelmi szakértő, a Fertő tavi beruházás ellen küzdő környezetvédő szervezet, a Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetségének elnöke kiemelte az engedély szövegéből azt a mondatot, miszerint: „a kaszálásokat a tényleges kivitelezési munkák megkezdéséig úgy kell elvégezni, hogy ott záródó nádas ne alakulhasson ki” – írta a hvg.hu.

Credit: smagpictures.com

fotók: fertopart.hu, index.hu, 24.hu

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!