Véget ért a hatalmas ponty kálváriája?

2022. május 9.
Címkék :

Elképzelhető, hogy szomorú véget ért a Maconkai víztározóból kifogott, majd a biatorbágyi Arizóna horgásztóba jogszerűtlenül áttelepített, Bium névre keresztelt bőrponty kálváriája.

Az ügy felderítése érdekében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata megkezdte a nyomozást. Egyúttal kéri a hal hollétéről hitelt érdemlő információval rendelkező horgászok segítségét. Az Állami Halőri Szolgálat (ÁHSZ) ellenőrzése során bebizonyosodott, hogy ismeretlen személy(ek) 2011-ben a Maconkai víztározón kifogták, majd áttelepítették a biatorbágyi Arizóna horgásztóba az akkor még megközelítőleg 18 kg tömegű halat. A bőrpontyot a helyiek Bium névre kereszteltek. A közösségimédia-oldalakra feltöltött képek alapján 2016-tól 2018-ig Biumot többször is kifogták. Ez idő alatt megközelítőleg 26 kilósra gyarapodott.

A hal azonosítása érdekében az ÁHSZ halászatbiológust kért fel, hogy a képek alapján igazolja a pontyegyed azonosságát, különbözőségének kizárását. A szakértői vizsgálat alapján bebizonyosodott, hogy a Maconkáról származó bőrponty azonos az Arizóna horgásztóban élő, Bium névre hallgatóval.

A hatóság helyszíni ellenőrzése során az Arizóna horgásztó jelenlegi tulajdonosa – együttműködve a hatóság ellenőreivel – úgy nyilatkozott, hogy tudomása szerint Bium már azelőtt elpusztult, hogy a kezelésébe került volna a vízterület. Egy másik, tanúként meghallgatott ember pedig fotókkal is alátámasztotta, hogy a hal 2018. november 3-án elpusztult.

A jogszerűtlenül telepített hal sorsának felderítése érdekében a hatóság ismeretlen tettes ellen indított vizsgálatot. A Nébih többek közt azt vizsgálja, hogy az elpusztult halról készült képek valóban a Bium névre keresztelt egyedet ábrázolják-e.

(Nébih)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!