Újrahasznosítható hajó: Grand Soleil Blue

A Grand Soleil Blue teljesen újrahasznosítható, 10 méteres, gyors és vagány hétvégi hajó, amely idén nyáron kerül forgalomba.

A Grand Soleil vezetősége egy hosszas düsseldorfi sajtótájékoztató végén hozta nyilvánosságra a bombaként ható hírt, hogy már megtervezték a Grand Soleil Blue-t. A 10 méteres vitorlás az első olyan jacht, amelyet úgy terveztek meg, hogy élete végén teljes mértékben újrahasznosítható legyen.
A Cantiere del Pardo számos újdonságot osztott meg a sajtó munkatársaival a tájékoztatón: a cég tavaly ünnepelte 50. születésnapját, a 2023-ban sokadik éve zsinórban ért el két számjegyű növekedést ért el, felvásárolta az Omniverse, és az utóbbi időszakban olyan lenyűgöző jachtokat tett vízre, mint a Grand Soleil 65 és a Grand Soleil 72. Ám a legnagyobb durranást a végére tartogatták, hiszen a Grand Soleil Blue az első újrahasznosítható sorozatgyártású hajó, amelyet Olaszországban építettek.

Az olvasó emlékezhet az EcoRacer 25-re, amely 2023-ra pályázott az Év európai vitorlása címre. Azt ugyanaz a Matteo Polli tervezte, aki most a Grand Soleil legújabb modelljeiért (így a Blue-ért is) felel. A hajó termoplasztikus gyantából készült, amely a hagyományos hőre keményedő gyantákkal ellentétben elválasztható az üveg- vagy szénszálaktól, így az élettartam végén újra felhasználható. Még a vitorlák is termoplasztikus anyagokból készülnek.

A meghajtáshoz az erőt 12 kW-os villanymotor adja, aminek lítiumos akkumulátorait fedélzetbe beépített napelemek és a hidrogenerátor tölti. Alapcsomaggal 30 mérföldes hatótáv érhető el (5 csomós tempó mellett), ez megduplázható a nagyobb akkumulátorcsomaggal.

A Nauta Design négy személy kényelmes elszállásolására alkalmas belső teret tervezett, kis fürdővel és konyhával. Természetesen az itt használt anyagok is újrahasznosíthatók. A Blue-t arra tervezték, hogy „elemeire lehessen szedni”, és a Cantiere del Pardo ezt a technológiát minden hajóján alkalmazni kívánja – egy olyan hajógyár esetében, amely tavaly 220 hajót gyártott, ez merész kijelentés.

A Grand Soleil Blue fő paraméterei
Teljes hossz: 11 méter
Hajótest hossza: 9,99 méter
Legnagyobb szélesség: 3,7 méter
Merülés: 2,2 méter
Vízkiszorítás: 3300 kilogramm
Nettó alapár: 259 000 euró (ami magában foglalja a hőre lágyuló gyantával való építés költségeit)

A Grand Soleil Blue kisfilmje:

[youtubev=”B_3kfzyuBxs”]

(forrás: yachtingworld.com, fotók: grandsoleil.net)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!