Újra szárnyal a Máltai Sólyom

A 88 méter hosszú, háromárbócos vitorlás felújításának végének örömére június 1-jén, csütörtökön kisebb ünnepség volt a Lusbennél.

Az Azimut Benetti Csoport felújításokkal foglalkozó részlege vízre bocsátási és áldási ünnepséget rendezett a Perini Navi által 2006-ban épített (tervező: Gerard Dijkstra, belsőépítész: Ken Freivokh) 88 méteres vitorlás, a The Maltese Falcon jelentős átalakításának befejezéseként. A munka több mint 6 hónapig tartott és több mint 80 ember dolgozott együtt a hajó Pierfrancesco Cufaro kapitány által irányított legénységével. A hajót tulajdonló társaság mintegy 10 millió eurót költött a Falcon eredeti pompájának visszaállítására, valamint – a fenntarthatóság érdekében – a berendezések, rendszerek és belső terek korszerűsítésébe.

A Lusben által végzett felújítási és korszerűsítési munkálatok átfogónak nevezhetők: a hajótest festésétől a generátorok, a hangtompítók cseréjétől a hajtási rendszer ellenőrzéséig és felújításáig, beleértve a tengelyek és a hajócsavarok szét-, majd összeszerelését. A gépházban a rendszerek 70 százalékát és az eredeti Deutz motorokat teljesen felújították. A hajót teljesen újrakábelezték, megújultak a műholdas kommunikációs és a világítási rendszerek, korszerűsítették a légkondicionáló berendezéseket.

Általánosságban elmondható, hogy a hajó áramfogyasztása, amelyet egy új generációs generátorvezérlő rendszerrel kezelnek, mostantól jelentősen csökken. A belső átalakítás során a fenntarthatóság, a természetes anyagok és az eredeti dizájn tiszteletben tartása volt a kulcsfontosságú szempont. A fedélzeten a természetes szálak és szövetek – ez utóbbiak mind szigorúan Loro Piana – váltották fel az összes karbonbevonatot.

Pierfrancesco Cafaro, a Máltai Sólyom kapitánya: „Nagy elvárásokkal álltunk neki a munkának, de a tervezés és a kivitelezés színvonala több mint kielégítő, köszönhetően a hajógyár és a Lusben-csapat támogatásának. Mostantól a Máltai Sólyom ismét teljes pompájában hajózhat, új és felejthetetlen élményekkel ajándékozhatja meg vendégeit.” Az új tulajdonosok környezeti fenntarthatóság iránti érdeklődését jól szemlélteti, hogy bejelentették a The Maltese Falcon Foundation (Máltai Sólyom Alapítvány) létrehozását, amelynek fő célja a tengerek és óceánok védelme. Az alapítvány projektjei között a környezetvédelem mellett az elfogadás is szerepel, kifejezetten gyermekek és fogyatékkal élő vitorlázók számára szervezett programokkal.

(fotók és forrás: pressmare.it)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!