Újjászületik a Velencei-tó ikonikus hajója, a Vadliba

A Velencei-tó hajós életének egyik kedves és sokat látott ismerőse a Vadliba. Ez a hajó vitorlásversenyek kísérőjeként, zsűrihajóként szolgált évtizedeken át. Most a parton várja sorsának alakulását.

A Vadliba nevű hajó évtizedeken át szolgált a Velencei-tavon, az elmúlt években azonban a Gárdony hajó mellett várja sorsát. A Gárdony mellett – amelynek elektromos üzembe helyezésére hamarosan sor kerül – a Vadliba lesz a következő, amely megújulva térhet vissza a helyi vizekre. Ám addig is, emlékezzünk meg múltjáról. A hajoregiszter.hu adatai szerint a Vadliba 1963-ban épült az MHD Balatonfüredi Gyáregységében. A feljegyzések szerint eredetileg 85 LE-s Csepel motor hajtotta, hagyományos tengelykihajtással. Később átépítésen esett át: lecserélték a benne levő hajócsavart és kormánylapátot, helyette a fartükörből kinyúló Z-tribes hajtómű vitte előre a vízen.

A balatonfüredi gyárból a balatonszemesi Minisztertanácsi Üdülőbe került, ahol első hajóvezetője Fenyvesi János hajóvezető-gépkezelő volt. A következő feljegyzés 1975-ből való, amikor a balatonfüredi gyárban átépítették. Ezt követően a nyolcvanas években került az agárdi VVSI Velencei Tavi Vizi Sportiskola szolgálatába, ahol kitűzőhajóként és vitorlásversenyeken zsűrihajóként használták, egészen sokáig: még egy 2018-as VVSI versenykiírásban is szerepelt: „A parti jelzéseket a VVSI telep kikötőjében levő Vadliba nevű rendező hajó főárbocán tűzi ki” – áll a dokumentumban. Ma a hajó a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány tulajdonában van, céljuk, hogy a következő időszakban felújítsák és a helyi turisztikai élet részévé tegyék – írta a velma.hu.

A Vadliba a hajoregiszter.hu fotóján:

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!