Elektromosra vált az ikonikus hajó

Hamarosan elektromos meghajtású sétahajó szeli a Velencei-tavat – a kirándulók és a környezetvédők nagy örömére. Sokan ismerik a járművet, amelynek átalakítása még az idén megkezdődik: a Gárdony hajó kap új motort.

A Gárdony nevű sétahajó évtizedek óta szeli a vizet családokkal, csoportokkal a fedélzetén. A vízi járgány hamarosan beúszhat a 21. századba, ugyanis jelentős átalakításon esik át: a Kisfaludy turisztikai fejlesztési program 51 millió forintos, 100 százalékos támogatásával az üzemeltető Velencei-tavi Fejlesztési Nonprofit Kft.-nek lehetősége nyílt arra, hogy a jelenlegi dízelmotort elektromosra cserélje. A hajót a Pest megyei Révhajózási Vállalat gyártotta 1985-ben, Horányban. Első éveit egy állami cég vezetésének szolgálatában töltötte, majd átkerült a Velencei-tóra. Jelenleg dízelmotor hajtja, ezt cserélik elektromos meghajtásúra.

A művelet átalakításokat kíván, ezért ezen a nyáron tölti utolsó dízelmeghajtású szezonját, majd ősszel kidaruzzák, hogy megkezdődhessenek a munkálatok. Az üzemeltető addig sem tétlenkedik: a tervezési folyamat zajlik. A munkafolyamatokról külön közösségi oldalon számolnak be rendszeresen. A Gárdony hajó újjászületése a Velencei-tavon – dízelből elektromos címmel naplózzák a történéseket. Itt adták közzé azt is, hogy a tervezési folyamat tavasszal megkezdődött, s az engedélyeztetéssel együtt a nyár végére lesznek kiviteli tervek és az átépítést engedélyező hatósági igazolványok. Így ősszel neki lehet kezdeni az átépítésnek. Ez azt jelenti, hogy a vendégek legközelebb jövő nyáron szállhatnak a Gárdony fedélzetére, s ekkor már az új elektromos motor hajtja majd a járművet.

Persze nem csak a meghajtása változik: teljes külső felújítást is kap a Gárdony, amelynek során homokfúvással leszedik a régi festéket, és eltüntetik a korrodált felületeket – írta a velma.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!