Újabb attrakció a Tisza-tónál

Átadták a Tisza-tó legújabb, kizárólag vízi úton megközelíthető kilátóját, ami a közönségszavazáson a Küszvágó csér nevet kapta.

A kilátót a tavaly átadott két torony, a Fattyúszerkő és a 2021-ben Év Kilátójának megválasztott Bölömbika kilátó mintájára építette az egri Békatutaj Egyesület. Ez az építmény is egy olyan védett madárfaj nevét viseli, amely az új létesítmény közvetlen környezetében is megtalálható. A kilenc méter magas torony felső szintjéről 360 fokban lehet belátni az egész Poroszlói-medencét, jó időben pedig a Mátra csúcsait is. A kilátó a Szilas-foknál található, amely kapcsolatot tart a Lapos-morotva és a Csapói holt Tisza között.

Az építmény az Aktív Magyarország támogatásával 30 millió forintból valósult meg. A Küszvágó csér kilátót is Komáromi Tas építészmérnök tervezte modern, mégis a tájba illeszkedő stílusban. Az alapja horganyzott acélból készült, ami 6-7 méter mélyen áll a talajban, maga a felépítmény vörösfenyőből van. A kilátók fenntartását közösségi finanszírozásból oldja meg az egri Békatutaj Egyesület – írta a turistamagazin.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!