Új-zélandi győzelem Szaúd-Arábiában, az America’s Cup második előversenyén

Egy feszültséggel és izgalmakkal teli hétvége zárásaként a nagydöntőben is remekelt az Emirates Team New Zealand, megnyerve az America’s Cup dzsiddai előversenyét.

Stabil, 16-20 csomós szélben, ám meglehetősen összevissza hullámok között kellett boldogulni a felsorakozott hat csapatnak. Új-Zéland már az első napi teljesítményével komoly előnyre tett szert, de nem lassítottak, végül öt futamot nyertek a nyolcból.

A Luna Rossa Prada Pirelli (a 31 éves olimpiai aranyérmes Ruggero Tita vezetésével és a 19 éves Marco Gradoni szenzációs tehetségétől segítve) a legkeményebb próbatételeken is túljutott, a hetedik futamban aratott győzelemmel biztosította helyét a nagydöntőben. Az olaszoknak azonban gondjaik voltak a hajó elektronikájával, későn léptek be a párosverseny rendszerű döntő rajtterületére, így az Emirates Team New Zealand már korán fölénybe került. Bár a kivik a rajt után azonnal az élre álltak, mégis szoros küzdelem zajlott, egészen az utolsó kreuzbójáig, ahol az olaszok egyszerűen orra ejtették a hajót.

YouTube video

A negyedik helyen végző NYYC American Magic (amelyik úgy volt, hogy el se jön) kormányosa, Tom Slingsby ekképpen foglalta össze az eseménnyel kapcsolatos gondolatait: „Lenyűgöző vendéglátásban volt részünk, ideális körülmények között vitorlázhattunk egy remek helyszínen. Nem tartom kizártnak, hogy a jövőben számtalan minőségi regattát rendeznek majd itt.”

A Jeddah Yacht Club & Marina kiemelkedően magas színvonalon rendezte meg az eseményt, remekül illeszkedve a Szaúdi Vitorlás Szövetség programjához, amelynek célja, hogy a fiatal szaúdi lányok és fiúk következő generációját irányítsa a vitorlássportba és az elit szintű versenyzés felé.

Az Emirates Team New Zealand csapata: Peter Burling, Nathan Outteridge, Blair Tuke és Andy Maloney. „Úgy érzem, hogy az utolsó futamban egy kicsit megnehezítettük a saját életünket, de egész héten nagyon jól vitorláztunk, nem rontottunk el túl sok mindent, és nagyon boldogok vagyunk, hogy győzelmet arattunk itt, Dzsiddában.”

És a kupát ugyan Új-Zéland vihette haza, a vitorlázás mint sportág, Dzsidda városa és a Szaúd-arábiai Királyság voltak ennek a pár napnak a nagy nyertesei.

(fotók és forrás: americascup.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!