Új járványintézkedések Szlovéniában és Horvátországban

Szlovéniában és Horvátországban is több új intézkedést hozott a kormány.

Szlovénia módosít határátlépési feltételein, a határ menti területeken ingatlannal és mezőgazdasági földdel rendelkezők ismét karanténkötelezettség nélkül léphetik át a határt, amennyiben tíz óránál nem hosszabb ideig tartózkodnak az országban. Az ingázóknak továbbra is egy hétnél nem régebbi PCR-tesztet vagy antigéngyorstesztet kell felmutatniuk a határon.

Mindenki más számára kötelező a 24 óránál nem régebbi PCR-teszt. Korábban egy napnál nem régebbi antigénteszttel is be lehetett utazni Szlovéniába. Kivételt képeznek ez alól azok, akiknek van oltási bizonyítványuk vagy igazolásuk arról, hogy már átestek a fertőzésen.

A kormány arról is döntött, hogy az óraátállítás miatt lerövidíti az éjszakai kijárási tilalmat, amely 21 óra helyett 22 órától reggel 5 óráig tart. A tizenkét régióból hármat, két nyugat- és egy észak-szlovéniai régiót ismét vörös besorolású területté nyilvánítottak, ezekben lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el.

Horvátországban azok a vállalkozók, akik a járványintézkedések következtében nem tudnak kinyitni, vagy nagymértékben visszaesik a forgalmuk, továbbra is részesülnek bértámogatásban és az állam fedezi működési költségeik egy részét. A megyei válságstábok javaslatára Dubrovnik-Neretva, Tengermelléki-Fennsík, Károlyváros és Zágráb megyében szigorítanak az intézkedéseken, korlátozzák a nyilvános rendezvényeken résztvevők felső létszámhatárát, bezáratják a vendéglátóhelyek teraszait és kerthelyiségeit.

Módosítottak az oltási stratégián, a turisztikai dolgozók is bekerülnek az elsőbbséget élvező oltandók csoportjába.

(MTI)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!