Három új ORC Európa-bajnok született a hétvégén

2023. május 3.
Címkék :

Az új ORC Európa-bajnokok minden osztályban jól vitorláztak egész héten, de győzelmük az utolsó pillanatig sem volt garantált.

Amikor a csapatok az utolsó versenynap reggelén kihajóztak a kikötőből, több lehetséges forgatókönyv lógott a levegőben: az előző napi, gyenge szélben zajló, nem kiejthető eredményű partmenti futam után a mezőny összetömörödött, és benne volt a pakliban, hogy a záró napon – ha fúj elég szél – két futamot is rendezhetnek. Végül nem így történt.

Az idei Európa-bajnokok közül kettőnél azonban nem ez történt. Karl Kwok (HKG) TP 52 Beau Geste-je korábban kétszer nyert ORC világbajnokságot – 2018-ban Hágában és tavaly Porto Cervóban –, és mivel az első öt futamot megnyerték, biztosnak tűnt, hogy begyűjtik első ORC A Európa-bajnoki címüket. Ám a már említett partmenti futamon hetedikek lettek, míg legközelebbi riválisuk – Claudio Terrieri (ITA) Swan 45 Blue Skyja – megnyerte a futamot, így a Beau Geste előnye két pontra csökkent. Ami még rosszabb, hogy a Blue Sky az ötödik futamban elért negyedik helyét ejtette, és ha a Beau Geste nem nyeri meg a záró futamot, akkor övék a bajnoki cím. A Beau Geste 48 másodperccel nyerte meg a futamot a Blue Sky előtt, így a győzelmet is megszerezték, de csak holtversenyben.

„Szuper érzés, de ez egy nagyon nehéz győzelem volt – mondta Kwok. – Az események alakulása jól mutatja, milyen nehéz nyerni, amikor ilyen kemény a verseny. Úgy gondoljuk, hogy az ORC-rendszer jól működik.” Kwokkal együtt versenyzett Gavin Brady kormányos, Alan Smith taktikus, Edward Davison, Tom Cheney, Matt Humphries, Nathan Ellis, Ryan Houston, Max South, David Swete, Chris Cowen, Samuel Bell, Margaret Chan és Cowen Chiu.

Az A osztály bronzérmese a máltai székhelyű Elusive II (módosított First 45) lett, amelynek a tulajdonosa Maya és Christoph Podesta. Teljesítményével a csapat elnyerte a Yachting Malta Trophyt, amelyet a bajnokságban a legjobb helyezést elért helyi székhelyű csapatnak ítélnek oda.

A B osztály ezen a héten az utóbbi idők legizgalmasabb versenyét nyújtotta, több csapat is versenyben volt egymással, a futamokat másodpercekkel nyerték és vesztették el mind futott, mind korrigált idő szerint, a csapatok elképesztően magas szinten vitorláztak, kevés hibával. Kiváló példa erre az utolsó futam, ahol 8-10 csomós szélben Marcin Sutkowski (POL) Grand Soleil 44 P (Wind Whisper) hajója mindössze 24 másodperces előnnyel nyerte a rövid, 48 perces futamot a második helyezett Be Wild (Renzo Grottesi, ITA, Club Swan 42) előtt. Tizenöt másodperccel lemaradva lett harmadik Stergios Leontaridis (GRE, Farr 40 OD, Ellinix Far Away), újabb 5 másodperccel később negyedik Nicola De Gemmis (ITA, Club Swan 42, Morgan V), további 6 másodperccel lemaradva ötödik Aivar Tuulberg (EST, Club Swan 42, Katarina II), majd 8 másodperc múlva Michalis Belegris (Grand Soleil 42 R, Code Zero Mastihashop) futott be hatodiknak.

Renzo Grottesi tulajdonost Enrico Zennaro, Luigi Masturzo, Sandro Iesari, Giovanni Sanfelice di Monteforte, Nicola Stedile, Alberto Grippo, Nikolaos Mascoli, Manuel Polo, Lorenzo Cantarini és Guido Antar Vigna segítette.

A C osztályban az új ORC Európa-bajnokok – Ott Kikkas (EST) Italia 11.98, Sugar 3 – számára nem szokatlan a győzelem: 2019 óta egy kivételével minden évben megnyerték az ORC C osztály világbajnokságát, igaz, az észt–olasz vegyes csapat eddig csak egyszer, 2013-ban nyert Európa-bajnokságot – még az előző hajójukkal.

„Gratulálunk az új ORC Európa-bajnokoknak és köszönjük mindazoknak, akik ezt a máltai bajnokságot ilyen különlegessé tették” – mondta Bruno Finzi, az ORC elnöke. „Az esemény sikere a Royal Malta Yacht Club összes önkéntese és munkatársa, a Yachting Malta támogatása, a versenybizottság, a zsűri, valamint az ORC technikai és kommunikációs csapata által befektetett idő és erőfeszítés eredménye. Mindenki nagyszerű munkát végzett.”

Az egyes kategóriák első három helyezettje hét futam alapján (egy – partmenti futam – kiejtővel):

A osztály

Karl Kwok (HKG) TP 52 Beau Geste 1-(1)-1-1-1-1-1-7-1, 12 pont

Claudio Terrieri (ITA) Swan 45 Blue Sky 2-2-2-3-(4)-1-2, 12 pont

Maya és Christoph Podesta (MLT) First 45 Elusive II 3-(4,5)-3-2-2-3-3-3-3, 17 pont

B osztály

Renzo Grottesi (ITA) Club Swan 42 Be Wild 2-(5)-1-2-2-3-6-2, 16 pont

Aivar Tuulberg (EST) Swan 42 Katariina II 3-4-2-1-1-2-8-(5), 20 pont

Marcin Sutkowski (POL) Grand Soleil 44 P Windwhisper 44 1-1-(4)-4-1-13-1, 21 pont

C osztály

Ott Kikkas (EST) Italia 11.98 Sugar 3 2-1-1-1-1-1-(2)-2-1, 8 pont

Vicenzo De Blasio (ITA) Italia 11.98 Scugnizza 1-2-2-5-(7)-1-2, 13 pont

Jakoubek Zdenek (CZE) M37 Hebre V 3-(4)-3-3-3-1-4-4, 18 pont

Komplett eredménylista.

„Very, very happy!”

YouTube video

(fotók és forrás: orceuro2023.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!