Tovább javult a természeti környezet állapota a Balatonnál

Az elmúlt évtizedben mintegy 80 milliárd forint értékben 330 projekt keretében több mint 300 ezer hektáron javult a természeti környezet állapota, amelyben a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságnak is rendkívüli szerepe volt.

Az idén 25 éves Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a legutóbbi hétéves európai uniós pénzügyi perspektíva vonatkozásában a szerdán befejeződő Kis-Balaton és Káli-medence térségét célzó projekttel együtt 15 beruházást csaknem 4,7 milliárd forint keretösszeggel valósított meg. Az elmúlt időszak projektjeinek nagy része klasszikus élőhely rekonstrukciót érintett.

Ebből a szempontból Magyarország európai viszonylatban kifejezetten jó helyzetben van, hiszen az ország teljes közigazgatási területének csaknem egyharmada természetközeli állapotban maradt fenn. Ez a terület az emberi tevékenységnek köszönhetően azonban mozaikos, feldarabolt állapotú, fenntartása állandó figyelmet és beavatkozást igényel, ezért a nemzeti park igazgatóságok munkájára rendkívül nagy szükség van.

A közelmúltban az aktív kikapcsolódás egyre nagyobb népszerűségnek örvend Magyarországon, ezért a fajok megőrzése mellett mind inkább bemutatási projektek állnak a természetvédelmi célú beruházások középpontjában. Hétszáz ökoturisztikai létesítmény működik belföldön, ezek felét a nemzeti parkok igazgatóságai üzemeltetik.

A védett természeti területeket őshonos haszonállatok extenzív, külterjes tartása segít megőrizni, ehhez széleskörű infrastruktúra is kapcsolódik. A jelenleg lezárult projekt éppen ennek a fejlesztését célozta, ezzel egy időben pedig génmegőrzési feladatokat is szolgált.

fotók: zalaszentmarton.hu, hevizre.hu, kpe.hu

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!