Tovább csökken a balatoni vízszint

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerint 1901 óta a legszárazabb hét hónapon vagyunk túl. A vizugy.hu adatai szerint 68 centiméter a Balaton vízállása, a siófoki vízmércénél hétfőn 72 centimétert mértek.

Ezek a számok az augusztus végi 78 centiméterhez képest is jelentős csökkenést jeleznek, ám szerencsére nem annyira vészes a helyzet, mint a legalacsonyabb, 37 centis vízállás idején.

A korábbi napok esőzése dacára is kilátszanak homokszigetek a part közelében a vízből Balatonlellén és Bogláron. A vízi madarak számára kiváló napozóhelyet biztosítva a szeptemberi napsütésben. Van, ahol úgy visszahúzódott a víz, hogy az iszapban áll a vitorlás, és a lejárótól csak a cuppogó iszapon keresztül sétálva lehetne eljutni a vízig.

Nyáron arra is volt példa az alacsony vízállás miatt, hogy egy vízbe tervezett koncertet a déliről az északi partra tettek át, ugyanis a vízi színpad nem lett volna biztonságos ilyen kevés vízben. A tó vízszintje drámaian alakul a szakemberek szerint, de várhatóan a következő hetekben az évszaknak megfelelően számíthatunk utánpótlásra csapadék formájában – írta a sonline.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!