Tizennégy hölgy szeli át az Atlanti-óceánt

Eddig mindössze három nő nyert a Transat Jacques Vabre versenyen. És bár egy ízig-vérig francia regattáról beszélünk, ebből a háromból kettő brit.

Karine Fauconnier 2007-ben az ötvenlábas többtestűek között nyert, Franck-Yves Escoffier társaként, míg Emma Richards és Miranda Merron 1999-ben az ötvenlábas egytestű Pindarral diadalmaskodott. 2021-ben a hölgyek tizennégy képviselője próbál meg felzárkózni az elődökhöz. Ebből a tizennégyből tizenegyen franciák és mindössze három olyan páros van a hetvenkilenc nevező egységből, amelyik csak nőkből áll.

Justine Mettraux (11th Hour Racing Team IMOCA Alaka’i, társ: Simon Fisher) elmondta: „Nagyszerű dolog lenne nyerni, már csak azért is, mert a lányoknak még mindig bátorításra van szükségük a vitorlázásban. Győzelmünkkel megmutatnánk a világnak, hogy a vegyes páros életképes modell.”

Samantha Davies hetedik Transat Jacques Vabre versenyére készül – társa Nicolas Lunven – (Initiatives Coeur) hozzátette: „Az a nagyszerű ebben a versenyben, hogy mivel csak párosban lehet indulni, olyanok is lehetőséget kapnak teljesíteni az atlanti átkelést, akiknek kevés a tapasztalata. Sok a rutinos szkipper, akik szívesen adják át a tudásukat.”

Érdekes a Courtois lányok indulásának története: a 29 éves ikerpár megnyerte azt a versenyt, amelyiknek épp az volt a célja, hogy segítse az új egységek indulását a TJV-n. A szervezők és az szponzor (Saint-James) által életre hívott programnak köszönhetően 40 ezer eurós támogatásban részesültek, mentori és edzői segítséget kaptak. Ketten eddig öt Ironman-triatlont, három ultra-trail versenyt és több nyílt tengeri regattát teljesítettek. „Fekszik nekünk a négykezes vitorlázás, ráadásul tízéves korunk óta arról álmodoztunk, hogy ott legyünk a TJV rajtvonalán.”

A korfa másik végén a kanadai Melodie Schaffer áll, az ötvenhárom éves hölgy három éve fogott bele az óceáni vitorlázásba, amikor a gyerekei kirepültek otthonról. Class 40-esben, a szintén újonc Ryan Barkley társaságában indul: „Nem úgy tekintek a vitorlázásra, mint ami a férfiak vagy a nők sportja. Én azért csinálom, mert szeretem, és bár nem vagyok túl erős, minden feladatot meg tudok oldani ezen a hajón. Vannak trükkjeim, amik segítenek, illetve megmutatják, hol hibáztam, ha ugyanis túl sok erő kell valamihez, akkor rosszul csinálom. Márpedig abból baj lehet.”

Amélie Grassi és Marie Riou

Női indulók a 2021-es Transat Jacques Vabre versenyen:

IMOCA
Justine Mettraux (SUI) – 11th Hour Racing Team
Alexia Barrier (FRA) Groupe Setin – Formyplanet
Samantha Davies (GBR) – Inititiatives Coeur
Marie Tabarly (FRA) – Kostum/Lantana Paysage
Isabelle Joschke (GER/FRA) Macsf

CLASS 40
Amélie Grassi (FRA) & Marie Riou (FRA) – La Boulangère Bio
Morgane Ursault-Poupon (FRA) & Julia Virat (FRA) – Up Sailing Unis Pour La Planète
Julia és Jeanne Courtois (FRA) – Saint James/Biscuiterie De L’abbaye
Anne Beaugé (FRA) – Milai
Clara Fortin (FRA) – Randstad-Ausy
Mélodie Schaffer (CAN) – Stormtech

A regatta november 7-én rajtol Le Havre-ból, a cél Martinique.
Pályarajz helyett pályavideó:

YouTube video

(fotók és forrás: transatjacquesvabre.org)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!