Tisza-tavi kilátókörkép – 2. rész

A kilátókba való fellépcsőzés a kirándulások egyik kihagyhatatlan eleme. Természetesen a Tisza-tónál ebből az élményből sincs hiány: bemutatjuk ezeket és azt, mit látni onnan.

Tisza-tavi Vízisétány
A sétány a víz felett, 1500 méter hosszú pallóúton mutatja be testközelből a tó állat- és növényvilágát. A Poroszlóról elérhető sétány végén található a kilátó, a poroszlói Kis-Tisza mellett. Innen kitekintve az érintetlen nádast, a vízen csónaktúrázókat, SUP-osokat látni.

Szabics Kikötő és Szabadidőpart
A Tiszavirág Ártéri Sétaút és az Örvényi Pákász Tanösvényen három magaslatra is felsétálhatunk. Az egyik a Tiszavirág Ártéri Sétaút végén található, amit a mesterségesen kialakított csatorna melletti sétával lehet elérni. A Szabics Kikötő és Szabadidőpart tanösvényein testközelből ismerhetjük meg a növény- és állatvilágot, valamint az egykoron itt élők mindennapjait is. A tündérrózsákkal teli Göbe-tó partjára érve igazi kalandtúra vár ránk. Csónakba szállva, kötelek segítségével jutunk át a túlpartra, hogy beléphessünk az Örvényi Pákász Tanösvény meseszerű világába. A madárlesből csodálatos látvány nyílik a sásos-gyékényes területre. A tanösvény legvégén található Tiszavirág-toronyból pedig a Göbe tárul szemünk elé.

Tiszanána Álompart
A Tiszanána-Dinnyésháton található Álompart az egyik kedvelt strandhelyszín. a tavalyi fejlesztések közé tartozott az iszapkotrás, a tereprendezés jelentette, ami nemcsak a kikötőbővítést alapozta meg, hanem a strand vízminőségét, élvezhetőségét is javítja. A tervek között szerepel a turisták, strandolók, vízi úton érkezők számára nyújtott szolgáltatások bővítése. A projekt keretében megújultak a sétautak és gyaloghidak, elkészült egy tájképhez illeszkedő kilátó, amelyről be lehet látni a kikötőt, a strandot, az élő Tiszát és a Telekhátat.

Tisza-tavi Ökocentrum
A Poroszlón található Tisza-tavi Ökocentrum egyedülálló módon mutatja be a Tisza-tó növény- és állatvilágát. A kormoránoktól kezdve egészen az egykor honos vizákon át a pelikánokig, a helyi flóra és fauna képviselteti magát. Miután körbejártuk az Ökocentrumot, érdemes a magas tornyának a legfelső szintjére is felmenni, hiszen Poroszló település és a Tisza-tó is kitűnően látszik onnan.

Tisza-tavi Kerékpáros Centrum
Itt nemcsak kerékpárbérlésre van lehetőség, hanem egyes emeleteiről kitekintve csodálatos kilátásban lehet részünk. A tetőteraszon kávézó működik, ahonnan egy távcső segítségével a szabadstrandig is elláthatunk. Megannyi vízimadarat figyelhetünk meg: tőkés récét, dankasirályt, gémet, szárcsát, kormoránt – írta az ilovetiszato.hu.

Az első részben: Bölömbika, Fattyúszerkő, Szila-fok, Kisköre, Óhalászi.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!