Tengeri csatában elsüllyedt roncsot találtak

A japán haditengerészet egyik repülőgép-hordozójának roncsait találták meg kutatók, amely fontos szerepet játszott Pearl Harbor megtámadásában, és a midwayi csatában süllyedt el.

A kutatást a Microsoft egykori alapítója, a néhai Paul Allen finanszírozta, aki szerette volna a lehető legtöbb II. világháborús elsüllyedt hajót megtalálni, és a felszínre hozni. Az IJN Kaga nevű hordozót Midway Atolltól több száz mérföldre találta meg az R/V Petrel nevű kutatóhajó, nagyjából 5 és fél kilométerre a vízfelszín alatt.

A midwayi csatában nemcsak hajók süllyedtek el, de repülők is a tengerbe zuhantak, az egyik legnagyobb tengeri csata volt a történelemben, de a roncsok gyakorlatilag érintetlenek. A most felfedezett lelet is lehetőséget biztosít arra, hogy többet megtudjanak a kutatók a hajók és a repülőgépek legénységéről, és részletesebb térképet biztosítson a történészeknek a nagyrészt érintetlen és tenger alatti csatatérről.

A szonárképek azt mutatják, hogy nagyon gyorsan süllyedhetett el a hordozó, rengeteg körülötte a szétszórt törmelék, és úgy néz ki, mintha az óceánban robbanás is lett volna. A hajó elülső része az iszapba és az üledékbe süllyedt. A Kaga vesztét okozó amerikai bombák hatalmas tüzet okoztak, ettől a hajótest elszenesedett, de nagyjából egyben maradt – írta az index.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!