Teljesen leengedték a Zámolyi-víztározót

Negyven napig is tarthat a vízügy próbaüzeme, ha a vízminőséggel nem lesz probléma. Akár 1,8 millió köbméter víz kerülhet a Velencei-tóba.

Megkezdődött a Velencei-tó – Zámolyi-víztározóból a Császár-vízen keresztüli – feltöltése. A hét napig tartó próbaüzem december elsején indult. A Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) Velencei-tavi kirendeltsége tájékoztatójában azt írja, hogy a múlt héten befejeződött a Zámolyi-víztározó teljes leürítése, amelynek a zsilipje a továbbiakban átfolyós rendszerben fog működni. Az újbóli feltöltésére várhatóan akkor kerül sor, ha a Velencei-tavi vízhiányos állapot megszűnik.

A hétnapos próbaüzemmel kapcsolatban közölték, amennyiben a mért eredmények kedvezők lesznek, akkor a hetedik nap után a zsilipeket nem zárják le, hanem a folytatódik a negyvennaposra tervezett vízeresztési folyamat.

Ezzel hozzávetőlegesen 1,5-1,8 millió köbméternyi víz kerülne a Velencei-tóba, amely közvetlenül 6-7 centiméteres vízszintemelkedést jelentene. A tó meghatározott vízszintje 130 cm, így a jelenlegi állás (2021. december 7. 7:00, 83 cm) negyvenhét centivel marad el a minimumtól. Jó hír, hogy a legutóbbi vizsgálatok szerint a legnagyobb problémát jelentő klorofilltartalom jelentősen csökkent a korábbihoz képest, de még most is bőven meghaladja a hipertróf felső határértéket – írta a pecaverzum.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!