Elindult a Velencei-tó megmentése

Sikerült megfelelő módon vízmintákat nyerni a Velencei-tó vízpótlásának érdekében.

Lezártuk a Pátkai-víztározó zsilipjét, az eredmények legkorábban hét elejére várhatók – mondta Tóth Sándor, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgató-helyettese. – Időközben a Velencei-tó szintje a csapadékosabb időjárás miatt kicsit megindult felfelé. Múlt pénteken a vízállásjelző 77 centimétert mutatott Agárdnál, ez némileg reményt keltő a néhány nappal ezelőtt mért 71 centiméterhez képest.

„Sikerült az eltervezett pontokon elvégezni a méréseket, a vízmintákat megvettük, a laboratórium ezeket a hétvégén megvizsgálja, és ha ez a munka befejeződik, egy-két napig tart az eredmények kiértékelése” – folytatta a szakember, aki annak a reményének is hangot adott, hogy ezek a mérési eredmények pozitívak lesznek. Azaz a Pátkai-víztározó felől a Császár-vízen át a Velencei-tóba érkező víznek természetes módon annyira javul az alga-, illetve a klorofill tartalma, hogy a későbbiekben nem lesz akadálya annak, hogy a Zámolyi-víztározó összes vize a tóba kerülhessen.
Zámoly és Pátka között a zsilip jelenleg nyitva van, és ez egészen addig így lesz, amíg a Zámolyi-víztározó le nem ürül. Egyelőre a Zámolyi-víztározóban lévő halakat nem halásszák le, arra várnak, hogy alacsonyabb legyen a víz szintje, és könnyebb legyen ez a művelet, de október közepéig ennek meg kell történnie.

Június derekán tömeges halpusztulás kezdődött a Velencei-tóban, ahonnan több tonna haltetemet szedtek ki. Leginkább a tó keleti, velencei oldalán telt meg elpusztult halakkal a víz. A becslések szerint 3 és 5 tonna között lehetett a kiszedett állatok mennyisége. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság közleménye szerint a tömeges halpusztulást oxigénhiány okozta. Emellett megkezdődött a tó vizének soron kívüli vizsgálata. Közben a Magyar Országos Horgász Szövetség azt közölte, hogy szélsőséges esetben teljesen kiszáradhat a Velencei-tó. A bajokat tetézte, hogy a víz minősége miatt négy strand működését ideiglenesen felfüggesztették a tavon – írta a pecaverzum.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!