Szűkül a SZÉP-kártya fehasználási területe

Újra csak rekreációra lehet költeni a SZÉP-kártyáról, élelmiszer már nem vásárolható vele.

Aggodalmat váltott ki nyáron a turisztikai vállalkozások körében az a kormánydöntés, amelynek értelmében, a feltölthető keret összegének növelésével párhuzamosan, a kabinet átmenetileg kiszélesítette a SZÉP-kártyák felhasználhatóságát. Január elsejétől teljes egészében visszakapta a SZÉP-kártyát a turizmus, onnantól már nem lehet hideg élelmiszert vásárolni vele.

A számokból az látszik, felesleges volt az aggodalom, hiszen a vendégéjszakák száma és az elköltött forintok összege nagyjából ugyanúgy, vagy egy kicsit jobban alakult, mint 2022-ben. A SZÉP-kártya-birtokosok száma 2023-ban 200 ezerrel 2,75 millióra növekedett, ráadásul az év első 11 hónapjában ugyanannyit költöttek, mint amennyit 2022-ben összesen. 2022-ben is lehetett élelmiszert venni februártól júniusig a kártyákkal, és akkor nem a turisztikai költés rovására, hanem azon felül jelentkezett ez a vásárlás.

Az adatok szerint a trendvonal korábban is látott emelkedése tehát nem torpant meg. 2023 augusztusa óta kártyabirtokosok nagyjából ugyanakkora összeget, vagy egy kicsit többet költöttek turisztikai szolgáltatásokra, mint 2022-ben, miközben ezenfelül minden hónapban 6-7 milliárd forintért vásároltak élelmiszert. A turisztikai költés tehát szinten maradt, illetve egy keveset talán még nőtt is.
Noha kártyabirtokosok 2023-ban mért költése körülbelül 380 milliárd forintot tett ki, még mindig van 80 milliárd a kártyákon, amit visznek magukkal tovább 2024-re. A 2,75 millió kártyabirtokos közül mintegy 700 ezernek van a kártyáján 100 ezer forintnál nagyobb összeg – írta a turizmus.com.

fotók: accor.com, hungarytoday.hu, tdactiveholidays.com, captainbobcat.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!