Mérlegen a 2023-as balatoni szezon

Szeptember végéhez közeledve a klasszikus nyári turisztikai időszaknak már vége, és mérleget lehet vonni. A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint jól sikerült a szezon.

A vidéki üdülőhelyeken jellemzően a nyári szezon az erős, míg a fővárosi vendéglátóhelyeken a késő tavasz-kora nyár és az ősz jelenti a főszezont. Az idén azonban, főként az időjárás miatt, nagyon szélsőséges volt az üdülőhelyi vendéglátás forgalma. Az esős időszakokban nem volt elég vendég ahhoz, hogy minden üzlet tele legyen, de amikor jó idő volt és már lehettek volna, valamilyen oknál fogva – vagy féltek az emberek, vagy többen utaztak külföldre, mint az elmúlt években – akkor sem mindig volt olyan a vendégjárás.

2020-ban nem lehetett külföldre menni nyaralni, 2021-ben is csak kevesen mertek, és ebben a két évben nagyon nagy volt a terhelés a Balatonnál, nagyobb volt a kereslet, mint a kínálat, ami felverte az árakat. „Akik akkor ezzel egy kicsit visszaéltek, azok nehezebb időszakot éltek meg most, hogy már szabadon lehetett külföldre menni. Akik viszont megbízhatóan, jó minőségben, jó ár-érték arányban dolgoztak, azok nem panaszkodhattak. Ám a szeptemberben is tapasztalható jó idő kitolta a szezont, és sokan még most is a Balatont választják a hétvégéken – írta az infostart.hu.

Nagy kérdésként lebegett a szakma előtt, hogy a SZÉP-kártyákra vonatkozó szabályozás augusztusi változtatása (augusztus 1-jétől nincsenek elkölthetőség szerint elkülönítve a pénzek, a teljes összegből lehet hideg élelmiszert is vásárolni december 31-ig) hogyan hat a szállás- és vendéglátóhelyek forgalmára. Kovács László szerint ezt egyelőre nem lehet megbecsülni, részben mert még épp csak véget ért a nyári főszezon, részben pedig mert az intézkedéssel egyidejűleg a SZÉP-kártyákra tölthető összeget is megnövelte a kormány 200 ezer forinttal. Szerinte az év végén lehet elemezni a hatásokat, de persze a vendéglátósoknak is minden fillérre szükségük van a bevételi oldalon.

„A kereslet szerkezete változik. Az emberek sokkal meggondoltabban, óvatosabban költenek a minket körülvevő sok bizonytalanság közepette. Ugyanakkor a SZÉP-kártya nagyon kedvező a vendéglátósoknak, ha a munkáltatók tesznek rá pénzt. Vagyis a cégektől függ, milyen lesz a SZÉP-kártyás költés volumene. Remélem, nem lesz jelentős visszaesés a vendéglátós forgalomban” – fejtette ki a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke.

fotók: zdf.de, hungarianconservative.com, oeamtc.at, wunderbaresungarn.de

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!