Szeptemberben is népszerű a Balaton

2023. szeptember 7.
Címkék :

Több mint 425 ezer foglalás érkezett a Balaton turisztikai térség szálláshelyeire szeptemberre. A foglalások több mint felét a legnépszerűbb négy településen, Hévízen, Siófokon, Balatonfüreden és Zalakaroson regisztrálták, döntően belföldi vendégektől.

A legnépszerűbb szállástípus a szálloda, de egyre több nemzetközi vendég keresi az üdülőházakat, a panziókat, valamint a magán- és egyéb szálláshelyeket. Az adatok szerint tavaly szeptemberhez képest az ötcsillagos hotelfoglalások száma közel 40 százalékkal nőtt, ami a kapacitás bővülésének is köszönhető.
A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint szeptemberre eddig 142 ezer vendég 428 ezer éjszakát foglalt a Balaton turisztikai térségében. A szálláshely-szolgáltatók regisztrációi szerint a foglalások 71 százaléka, azaz több mint 300 ezer érkezett belföldi vendégektől, míg további 125 ezer éjszakát kötöttek le külföldi turisták.

A turisztikai térség négy legnépszerűbb településére érkezett a szeptemberi foglalások több mint fele. A vendégek majd ötöde kötött le szállást Hévízen (18 százalék), de hasonlóan népszerű volt Siófok (12), Balatonfüred (12) és Zalakaros (12) is.

Az első őszi hónapban a Balatonra látogató külföldiek több mint 60 százaléka valamely top 5 küldő országból érkezik. A legtöbben Németországból (32 százalék) utaznak a térségbe, őket követik a cseh (13), az osztrák (7), a szlovák (5) és a lengyel (4) turisták.

A külföldiek 60 százaléka szállodában foglalt szállást, ugyanakkor 10 százalékkal nőtt körükben a magán- és egyéb szálláshelyek iránti kereslet is, amely így már megközelíti a 20 százalékot. Egyre több külföldi turista keresi a panziókat és az üdülőházakat is, ezek foglaltsági arányai így elérték a 8 és 3 százalékot.

A szálloda a hazai vendégek körében is kimagaslóan a legkedveltebb szállástípus a Balaton térségben: a belföldi foglalások 70 százaléka szól ide, míg a magán- és egyéb szálláshelyeken a belföldi balatoni vendégek 14 százaléka száll meg szeptemberben.

A hotelfoglalások közül minden második 4 csillagos, közel 40 százalékuk pedig 3 csillagos szállodába érkezik, míg az 5 csillagos szállodák 6 százalékot regisztrálnak. A legmagasabb kategóriába szóló foglalások száma 40 százalékkal nőtt tavaly szeptemberhez képest, ami annak is köszönhető, hogy az elmúlt évek során jelentősen bővült az 5 csillagos szálláshely-kapacitás a Balaton turisztikai térségben.

(MTI)

fotók: bor.hu, booking.com, purephoto.net, hotelmagistern.hu

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!