Szennyvíz került a Balatonba Tihanynál a nyáron

Ha az elkövetkezendő hetekben, hónapokban nem oldódik meg a probléma, az a jövő szezonban nagyon kellemetlenül fogja érinteni mind a Tihanyi-félszigetet, mind a füredi részt, sőt az egész keleti medencére hatással lesz.

Dr. Vasas Gábor a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) szeptemberi ülésén arra hívta fel a figyelmet, hogy sürgősen lépni kell a tihanyi vízszennyezés ügyében. Elmondta, hogy a szezon végén zárták be Tihany Somosi szabadstrandját a vízben található magas számú E. coli (Escherichia coli) miatt, ami gyakorlatilag egy szennyvízjelző baktérium, jelenléte szennyvíz vagy szennyezett talajvíz megjelenésére utal. Tehát ebben az esetben nem alga okozta a problémát – emelte ki.

A BLKI a veszprémi kormányhivatallal közösen lokalizálta, mely területről érkezett a tóba a szennyezett víz, de a pontos forrását és okát jó ideig nem tudták.

Az igazgató beszélt arról is, hogy a találgatások során elindult egy vádaskodás a horgászokkal és hajósokkal szemben, amit túlzásnak nevezett, ugyanakkor hangsúlyozta, ezt a kört kiemelten érinti az a tény, hogy a Balaton hőmérsékletének emelkedése miatt a higiéniára sokkal jobban oda kell figyelni, mint eddig. „Egészen más, amikor a szennyvíz vagy akár bármilyen más szennyeződés egy 30-35 fokos vízbe kerül bele, mint amikor a 18-23 fokos vízbe” – hangsúlyozta. Hozzátette, a melegebb víz sokkal jobban kedvez az úgynevezett heterotróf (részben szennyvizekben felelhető, fekáliával táplálkozó) baktériumok szaporodásának.

Dr. Vasas Gábor annyit közölt, a hétvégén sikerült a szennyeződés pontos forrását feltárni, és a problémát csőcserével azonnal megszüntetni.

A HírBalaton információi szerint a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV) szennyvíz főnyomó csöve sérült meg a volt MÚOSZ-üdülő melletti ingatlanon, ahol a Kastélyszálló is található. Az illetékesek és érintettek valószínűsíthetően azért nem vették észre a bajt jó ideig, mert bekerített, zárt ingatlanról van szó, ami évek óta megőrzés alatt áll. Az ügyben a megoldást keresők által többször is megkeresett DRV pedig nem észlelte a rendszerében a nyomáscsökkenést, illetve hetekig nem tudta lokalizálni a hibát.

A balatoni víziközmű-szolgáltató, azaz a DRV elavult csőrendszerének egyre sürgetőbb cseréje hosszú évek óta visszatérő téma a BFT ülésein. A Közép-Dunántúl ivóvízellátásának korszerűsítését 2022-ben kezdték előkészíteni. A Balaton és térsége ivóvízellátásának modernizációjához kapcsolódó, 3,2 milliárd forint uniós támogatásból megvalósuló projekt tervezése megkezdődött, amit a kormány kiemelt beruházássá minősített 2023 elején.

fotók: feol.hu, Átlátszó

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!