Megkezdődött a balatoni ivóvízellátás korszerűsítésének tervezése

A Közép-Dunántúl ivóvízellátásának korszerűsítését 2022-ben kezdték előkészíteni. A Balaton és térsége ivóvízellátásának modernizációjához kapcsolódó, 3,2 milliárd forint uniós támogatásból megvalósuló projekt tervezése is megkezdődött.

A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. projektjét a kormány január elején nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította. A balatoni térséget és a somogyi háttértelepüléseket minőségi ivóvízzel ellátó, tervezési szakaszban lévő fejlesztés keretében az évtized végéig kiválthatják a korszerűtlen, gazdaságtalanul és környezetterhelő módon üzemeltethető felszíni vízkivételi műveket és egy új, korszerű vezetékrendszer megépítésével az elavult, teljes felújításra szoruló regionális vízvezeték-hálózatot és a jelenlegi, a tóból történő költséges felszíni vízkivétel helyett karsztvízzel, illetve a Mura folyó parti szűrésű vizével állíthatják majd elő, technológiai vegyszer alkalmazása nélkül, energiatakarékosan, fenntartható és környezetkímélő módon az érintett több százezer állandó lakos és a tóhoz látogató nyaraló ivóvizét.

Megszűnhet tehát a Balatonból történő vízkivétel, helyette a tótól északra fekvő nyirádi karsztvízbázis termelésnövelésével, valamint a kincsesbánya-rákhegyi karsztvízbázisok, továbbá a Mura folyó bevonásával oldhatják meg a térség vízellátását. Utóbbi a Balaton déli parti településeit, valamint a somogyi háttértelepüléseket láthatja majd el ivóvízzel.

A fejlesztés során a karsztvízbázisokat a megújuló képességük figyelembevételével hasznosítják majd, ügyelve rá, hogy a vízkilépés és az utánpótlódás egyensúlyban maradjon. A délnyugati határnál található Mura esetében fontos szempont, hogy a folyó megőrizze természetes élőhelyi értékeit, biológiai sokféleségét, és csak a jelentős szabad vízhozamát hasznosítsák ivóvízként.

A projekt keretében a P&B Aqua Kutatási, Fejlesztési és Műszaki Tanácsadó Zrt. által vezetett konzorcium elkészíti a szükséges terveket, hatástanulmányokat, technológiai tervezési és méretezési számításokat, vizsgálati dokumentációkat, modellezéseket. Megszerzi a megvalósításhoz szükséges engedélyeket, hozzájárulásokat, azonosítja az érintett területeket, elkészíti a vízvezetési szolgalmi joggal és a területszerzéssel kapcsolatos dokumentációkat.

A tervezési feladatok megvalósítása érdekében megbízott szakemberek a várhatóan 2023. november végéig tartó időszakban személyesen keresik fel az érintett települési önkormányzatokat. A jelenleg zajló előkészítés a lakosságot közvetlenül annyiban érinti, hogy a tervezők megkeresik a megépítendő ivóvízvezeték-hálózat által érintett ingatlanok tulajdonosait a vízvezetési szolgalmi jogi megállapodások megkötése érdekében. Ezenkívül az előkészítés során járják be a tervezett nyomvonalat a terepfelvételeket készítő geodéták és a talajmechanikai szakemberek, akik kis átmérőjű fúrásokkal vesznek talajmintákat – ehhez kapcsolódóan tisztelettel kérik a lakosokat, hogy támogassák munkájukat az érintett területekre való belépés biztosításával. A Balaton vagy a Velencei-tó vízpótlása nem része a projektnek – írta a hirbalaton.hu.

fotók: magyarnemzet.hu, nuus.hu, greendex.hu, portfolio.hu

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!