Szennyezettebb a Tisza, mint a Gangesz?

2021. december 11.
Címkék :

Aggasztó a helyzet a Tiszán, az elmúlt években 180 tonna hulladékot távolítottak el a vízből és az ártérből, miközben a folyó a mikroműanyag-szennyezettséggel is küzd.

A víz felszínén is sok sodródó műanyagot lehet látni, de sokkal több van azokból, amiket szabad szemmel nem láthatunk. A mikroműanyagok a nagyobb darabok töredezésével és a szennyvízzel jutnak a folyóba – mondta el Kiss Tímea, a Szegedi Tudományegyetem docense. A kutató a Tisza mikroműanyag-szennyezettségét egy összehasonlítással szemléltette: a Tisza üledékében 3-4 ezer mikroműanyag van kilogrammonként, amivel az indiai Gangeszen is túltesz.

További probléma, hogy ezek a műanyagok nagyon lassan bomlanak le, típustól függően vannak olyanok, amelyek 500-1000 évig is megmaradnak a természetben. A műanyagok különböző színűek, sűrűségűek, amit adalékanyagokkal érnek el, éppen ezért a mikroműanyagok is káros vegyi anyagokat tartalmaznak.

A Tisza teljes hosszának feltérképezésével zárult az a határokon átnyúló program, amelyet a Tiszai PET Kupa két évvel ezelőtt indított el a Nemzetközi Beruházási Bank támogatásával. A Tiszta víz, boldog Tisza program során a PET Kupa szakemberei, önkéntesei és hulladékgazdálkodási szakértői mérték fel a műanyagszennyezés gócpontjait, fejlesztették az online adatbázist, hogy minden eddiginél hatékonyabbá váljon a Tisza vízgyűjtő területén kifejtett folyóvédelmi tevékenység.

Az évek során eddig 180 tonna hulladékot távolítottak el a Tiszából és annak árteréből. Az online tiszai hulladéktérkép 2793 különböző mértékben szennyezett és 300 megtisztított területet mutat a folyó és mellékfolyóinak magyarországi szakaszán. Ha a környező országokat is hozzászámoljuk, 387 megtisztított területet és 3865 bejelentett szennyezést láthatunk.

„A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság 2004-től tapasztal rendszeresen külföldi eredetű kommunális hulladékszennyezést, leggyakrabban a Tiszán, de időről időre a Szamoson is” – nyilatkozta Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője, aki elmondta, hogy a szennyezést az váltja ki, hogy a külföldi vízgyűjtőn a lakosság a hullámterén rakja le a háztartási szemetet. Az ott szabálytalanul halmozódó hulladékot a kialakuló árvizek magukkal ragadják és hazánkba szállítják – írta az index.hu.

YouTube video
   - ha tetszett, ajánld másoknak is!