Százhúsz hajó nevezett az idei Rolex Sydney Hobart Regattára

A 78. Rolex Sydney Hobart Yacht Race-re október 27-én pénteken zárult a nevezés, a 120 hajóból álló flotta az elmúlt évek egyik legváltozatosabbja.

A Sydney kikötőjéből december 26-án induló 628 tengeri mérföldes klasszikus versenyre a világ minden tájáról érkeztek nevezések, a nemzetköziséget tíz csapat – Új-Zéland (3), Hongkong (2), Új-Kaledónia, USA, Franciaország, Németország, Írország – képviseli. Ausztráliából 110 hajó érkezik, hat államból – NSW (64), QLD (20), VIC (16), TAS (7), SA (1) és WA (2).

A hajók mérete a legkisebbektől – két 30 lábas négykezes hajó – egészen a négy 100 lábas maxi jachtig terjed: Andoo Comanche, Law Connect, SHK Scallywag és Wild Thing 100. Legnagyobb valószínűséggel épp ez utóbbi négy küzd majd az „első célba érő” pozícióért.

A flotta legrégebbi hajója Ena Ladd Colin Archer által tervezett, 1932-ben épített kétárbócosa, a Christina. A mezőny 17,5 százaléka, 21 hajó indul „négykezes” felállásban, a szám ékes bizonyítéka annak, hogy Ausztráliában és világszerte egyre nagyobb az érdeklődés és a színvonal ebben a kategóriában.

„A 2023-as Rolex Sydney Hobart újabb izgalmas látványosságnak ígérkezik mind a vitorlázás szerelmesei, mind a nagyközönség számára. Az ausztrál nyár egyik legnézettebb sportágaként, valamint a média- és közvetítési partnerek támogatásával a verseny iránti világméretű érdeklődés és a verseny közvetítése minden évben tovább növekszik, a verseny valóban a nemzetközi vitorlás naptár egyik csúcspontja” – állítja Arthur Lane, a rendező CYCA (Cruising Yacht Club of Australia) elnöke.

Némi kivárás után végül a Celestial legalább már benevezett.

Hivatalos összefoglaló film a 2022-es versenyről:

YouTube video

(forrás: sail-world.com, fotók: yahoo.com, mysailing.com.au, cyca.com.au)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!