Šipan, a dubrovniki arisztokrácia kedvence

2023. december 28.
Címkék :

Az Elafiti-szigetek egyik legbékésebb és legjobb állapotban megőrzött tagja, Šipan a valódi kikapcsolódás lehetőségét nyújtja az ott pihenőknek.

Napnyugtakor megérkezni a Šipanska-öbölbe olyan különleges élmény, amely szinte minden látogatót arra késztet, hogy vegyen egy régi kőházat a környéken, és letelepedjen ezen az apró földi paradicsomon. Nem véletlen, hogy Šipan évszázadokon át volt Dubrovnik arisztokratáinak kedvenc helye, és mindannyiunk nagy szerencséjére a mai napig elkerüli a tömegturizmus. A szigeten 42 régi nyaraló, 34 kisebb-nagyobb templom és több kápolna található, utóbbiak közül kiemelkedik a Szent István-plébánia.

Suđurađba elkirándulva feltétlenül érdemes meglátogatni Dubrovnik régió egyik legszebb villáját, a Skočibuha-palotát, tenni egy sétát a kertjében, bejárni két tornyát, amely védelmet jelentett a kalózok ellen, megnézni a szélmalmot és az egyetlen fennmaradt reneszánsz erkélyét.

Az öböl keleti oldalán a partfalhoz lehet kikötni, ott 10 kikötőhely áll a hajósok rendelkezésére; mellette húsz méter hosszú móló, körülötte 2,5 méter mély a víz, amihez szintén ki lehet kötni, de elegendő helynek kell maradnia a belső oldalán az utasszállító hajó számára.

Ha jugo fúj, az egész öbölben érezhetők erős széllökései, ám a hajókat semmilyen veszély nem fenyegeti. Komoly kockázatot a tramontana jelent, amely a nyári viharok után keletkezik. Anticiklon idején az öbölnél éjszakánként a stončicai termikus szél – a pelješaci Ston irányából érkezve – zivatarokra jellemző erősségű lökésekben fújhat. Ha nem várható jugo, a Šipan-sziget és a szomszédos Jakljan között, magas sziklákkal határolt átjáróban tölthetjük az éjszakát, hajónk kényelméből figyelve a naplementét.

A nyugalom és csend mellett az éttermek gasztronómiai kínálata is oka annak, hogy Šipan szigete egyre népszerűbb tengeri úti cél lesz. Figyelemre méltó a már a második generáció által üzemeltetett Konoba Kod Marka és Suđurađ közelében a fine dining kategóriás Bowa étterem.

(forrás: yachtscroatia.com, fotók: villa-orica.com, hotelmix.co.uk, novasol.com, riavistas.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!