Hány napot töltsünk Dubrovnikban?

Párizs megér egy misét – tartja a mondás. De mennyit ér Dubrovnik? A Lord Byron által az Adria ékkövének nevezett város 1945 óta vonzza a turistákat, akiknek mennyisége az utóbbi években kritikusra nőtt.

Dubrovniknak a XIII. századtól jelentős befolyása volt a környékre, gót, reneszánsz és barokk palotái sok mindet átvészeltek – elég csak az 1667-es földrengésre vagy az 1990-es évek katonai konfliktusaira gondolni. 1979-ben az UNESCO felvette világörökségi listájára, hogy aztán 1994-ben megerősítse a pozíciójában. Az 1995-től 1999-ig tartó újjáépítés nyomán az Adria ékköve visszanyerte régi fényét, és azóta Horvátország talán legfőbb turisztikai célpontja, 2019-ig Velencével vetekedett a világ leginkább „túllátogatott” városa címért. Sokan voltak, akik utólag azt kívánták, bárcsak ne nyáron mentek volna oda.

De mégis, mennyi időt lehet és érdemes kellemesen eltölteni Dubrovnikban?
Tizenöt éve akár egy hetet is, 2010 környékén már inkább csak három napot, az utóbbi időkben pedig még egy nap is majdnem sok lett volna. Pedig a város nem változott, ugyanaz a magával ragadó hely, mint korábban, a kiélvezéséhez idő kell. Az óvárosa például sokkal nagyobb, mint elsőre tűnik. Persze gyors sétával néhány óra alatt bejárható, de abban nincs semmi különleges. Érzésünk szerint egy nap a minimum, mert így van idő alaposan szemügyre venni Európa legrégebbi gyógyszertárát, az Onofrio-kutat vagy a XII. században emelt, római stílusú katedrálist. A XVI. században épített Sponza-palotához pedig érdemes csak napnyugta környékén odaérni.

A városfal
Ez a fő látványosság, a XII-től a XVII. századig épült, két kilométer hosszú, körbeöleli az óvárost, és lenyűgöző kilátás nyílik róla mindenfelé. Egy dubrovniki látogatás nem lehet teljes egy a falon tett séta nélkül, ami két óra hosszat is eltarthat. Főszezonban érdemes időpontot foglalni, lehetőleg kora reggelre. És mivel utána ráfér az emberre a pihenés, délutánra nem is nagyon kell más programot szervezni.

A hegy
Felvonóval 5-10 perc, autóval 13-15, de biciklivel legalább egy óra, a fentről nyíló látvánnyal pedig nehéz betelni. És akkor ott vannak még a bérelhető kisautók, plusz a függetlenségi háború történetét bemutató kiállítás, 1991–95-ből származó fotókkal. Kijelenthetjük, hogy a Srd-hegy is simán elvisz egy napot.

A szigetek
Lokrum hajóval 15 perc alatt elérhető az óvárosi kikötőből, a botanikus kert, a bencés kolostor, a strandok és a sós tó egész napra ad programot, bónusz, hogy mérsékelt a tömeg. Az Elafiti-szigetek nagyobb falat, a 13 földdarabon kevesebb mint ezer ember lakik. Békés, erdős és a legtöbb helyen autómentes a környezet – mindez éles kontrasztot képez a nyüzsgő várossal, attól mindössze pár kilométerre. Gyorsjáratú hajóval letudható egy nap alatt a kör, de kár lenne rohanni.

A sorozat
Több vezetett túra is indul, amelyek bemutatják a Trónok harca forgatási helyszíneit, ezek körülbelül kétórásak, míg a harmadik és negyedik évadban feltűnő Trsteno arborétumhoz 30 perc alatt lehet eljutni.

YouTube video
YouTube video

A végeredmény
Nehéz megválaszolni, mert a számot az évszak is befolyásolja (nyáron a tömeg miatt megnőhetnek a várakozási idők), de azt kijelenthetjük, hogy aki el akar merülni Dubrovnik varázsában, annak minimum 2-3 napra szüksége lesz. Ám ha valakinek csak egy napja van, az se mondjon le az Adria ékkövéről, csak legyen tisztában vele, hogy sűrű lesz a program!

(forrás: total-croatia-news.com, fotók: dubrovniksungardens.com; matthewwilliamsellis.photoshelter.com; booking.com; venturists.net; tracystravelsintime.com; matthewwilliamsellis.photoshelter.com; arrivalguides.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!