Siófok a balatoni tolvajok kedvenc helye

2023. július 18.
Címkék :

A Balatonnál egyértelműen a Siófoki járásban történik a legtöbb lopás. Különösen érdemes résen lenni Siófok belvárosában, a Jókai parknál és az Aranyparton.

De ugyanígy fontos figyelni Keszthelyen, Balatonlellén, Balatonfüreden is. Ezek ugyanis mind olyan települések, ahol ha összességében nem eget rengetően nagy számban, de azért előfordul, hogy kirámolják az ember cókmókját. A nyári mókázás közben tehát érdemes résen lenni, fürdőzéskor betartani a rendőrségi szakemberek javaslatait, és örökre az eszekbe vésni: a törölköző nem teszi láthatatlanná telepakolt táskáinkat.

A legfrissebb adatok szerint tavaly nyáron a közvetlen tóparti településektől távolabb eső városokat és községeket is magában foglaló balatoni térség szálláshelyein 1,7 millió turista összesen 5,5 millió vendégéjszakát töltött el. A legforgalmasabb hónapok pedig július és még egyértelműbben az augusztus voltak. Nem is csoda, a forró nyarak elől egyre többen menekülnek a magyar tengerhez, elég ha csak a mostani hét 36-37 fokos hőmérsékleteire gondolunk, máris kedve támadna egy hűsítő fürdőhöz mindenkinek.

Nem árt azonban vigyázni, a nagy tömeg ugyanis vonzza a tolvajokat is. És bizony a statisztikákat látva a Balaton egyes részein sokkal nagyobb az esélye annak, hogy lába kél az értékeinknek, mint más részeken. Résen kell tehát lenni, és a nyár élvezése mellett érdemes azért odafigyelni az intő jelekre, főleg ha olyan helyen tartózkodunk, ahol statisztikailag nagyobb eséllyel válunk lopás áldozatává.

Megnézve a rendőrség statisztikáit, és az elmúlt 60 napra szűrve (2023.04.13-06.12.), egyértelműen azt találjuk, hogy magasan Siófok és környéke a legforróbb terület akkor, ha lopásokról van szó. Ez persze nem is csoda, a Balaton legnagyobb és turisztikai szempontból leglátogatottabb városáról van szó. Az sem lehet túlzottan meglepő, hogy a nyári időszakban leginkább a Jókai park, a Petőfi sétány környéke a haramiák kedvence. De azért az Aranyparton, sőt fentebb Szabadisóstó környékén is érdemes ébernek maradni.

Feltűnhet, hogy a Balaton túloldalán, Balatonfüreden is előszeretettel tevékenykednek a rosszfiúk, igaz kisebb mértékben, mint Siófokon. Elég ha azt említjük, hogy a vizsgált időszakban már 4 esettel is be lehetett pirosodni, míg a siófoki jobban elterült vörös folt összesen mintegy 30 esetet számlál. A déli parton ekképpen hasonló módon színeződött be Balatonlelle és Balatonboglár, ahol együttesen összesen 6 adatot regisztráltak a vizsgált időszakban.

Ahogy a térképen látjuk, a bal felső csücsökben, a nyaralók másik nagy kedvence. Keszthely szintén szép pirosan izzik, itt is több lopást regisztráltak, mint máshol a környéken, de a regionális forró ponthoz itt is elég volt összesen 5 bűneset. Másik hőtérképünk is igazán sokatmondó, a lopásnál súlyosabb rablásokról és kifosztásokról szinte csak egyetlen település kapcsán lehet beszámolni, ez pedig Siófok. Az esetek pedig szintén a lopásokkal terhelt belváros környékén történték, a Jókai park közelében, illetve történt eset az Aranyparthoz közel is. A vizsgált időszakban egyébként összesen 7 ilyen eseményt regisztráltak. Sokatmondó, hogy ebben az időszakban egyetlen egy másik eset került feldolgozásra, ez Csopakon az Öreghegyi utcában.

A cikk folytatása Pénzcentrumon: a rossz helyzetű régiók, és tanácsok a baj megelőzéséhez.

fotók: siofoki-hirek.hu

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!