Sérült gyermekek is vitorlázhattak Balatonfüreden

Első ízben rendeztek vitorlás tábort sérült gyermekek részére, amelynek a balatonfüredi Kékszalag Port adott otthont.

A vitorlázás elméleti alapjaival, a hajók felépítésével, valamint a gyakorlattal is megismerkedhettek azok a sérült gyermekek, akik részt vettek a Semmelweis Egyetem Pető András Pedagógiai Intézet és a Perspektíva Alapítvány által szervezett vitorlástáborban, melyet Balatonfüreden, a Kékszalag Portban rendeztek meg. Az ötnapos foglalkozás keretében a fiatalok többféle hajótípust is kipróbálhattak, vitorláztak többszemélyes kielsvertes, valamint egyszemélyes Optimist vitorlással is. Előbbiben segítségükre volt Grózner Richárd, aki ugyancsak központi idegrendszeri rendellenességgel született, tizennégy éves aktív vitorlásversenyző.

Homonnay Virág konduktor, a tábor vezetője elmondta: a foglalkozásokon központi idegrendszeri sérült gyermekek, valamint autizmus spektrumzavarral élő gyermekek vettek részt. Elsőként a csomózással, hajóelmélettel, a hajók felszerelésével ismerkedtek meg, majd vízre szálltak a fiatalok. Minden gyermek kipróbálhatta a hajók kormányzását, valamint a legénység feladatait is elláthatták. A sajátos nevelési igényeik miatt nagyobb hangsúlyt kellett fektetni az egyensúlyérzékük fejlesztésére, valamint a feladatokra való összpontosításra.

A konduktor hozzátette: legfőbb segítsége Kardos Szabolcs volt, akivel már több nagy létszámú tábort tartott. Kardos Szabolcs is mozgáskorlátozott, emellett tizenkét éves kora óta vesz részt versenyeken, valamint az oktatási területen is aktív. Szerinte ez a sportág egyrészt kiemelten segíti a mozgáskoordináció fejlesztését, másrészt nagyobb fokú önállóságra készteti a részt vevő gyerekeket. A hét folyamán a csapat kibővült kerekesszékesekkel, akiknek a hajózás élményét mutatták meg a szervezők egy rövid túra keretében – írta a vitorlazzitthon.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!