Robot-tűzoltóhajók a biztonságért

Nemrég Kanada csendes-óceáni partjai közelében kigyulladt egy óriás japán konténerszállító hajó. Az újonnan kifejlesztett robot-tűzoltóhajókkal elkerülhetők lesznek ilyen katasztrófák és a technika átalakíthatja az egész hajózást.


Az elmúlt tíz évben 123 tengeri hajót semmisített meg teljesen tűz, sok halálos és sebesült áldozattal. Az oltás a hajók esetében különösen nehéz feladat, mert a tűzoltó hajók biztonsági okokból gyakran nem közelíthetik meg a katasztrófa helyszínét a szükséges mértékben.

Különösen veszélyes, ha vegyszereket vagy más robbanó anyagokat szállítanak: azok akár lehetetlenné teszik az oltást, mert mérges gázok keletkeznek és akár 1000 fokos hőmérséklet alakulhat ki. Személyzet nélküli robottűzoltó- és -mentőhajók bevetésével ezek az akadályok elhárulnak.

A norvég Kongsberg cég kanadai partnerével, az Allan mérnökirodával építi az első robot tűzoltót, amelyet égő hajó közvetlen közelébe lehet juttatni. Berendezései óránként 2400 köbméter vizet és oltóhabot tudnak továbbítani – ez körülbelül a 17-szeres mennyisége egy nagy tűzoltókocsi teljesítményének.

A 20 m hosszú vízi járművet a rajta elhelyezett kamerák segítségével vezérlik távolról, a szárazföldről, vagy egy kísérő hajóról. Számítógépek kísérik a hajó mozgását és önműködően irányítják, így visszahozzák, ha veszélyesen magas hőmérsékletet észlelnek. A hajókat arra is lehet majd használni, hogy önműködően kikötőbe vontassák a sérült vízi járműveket. Az új vezérlési automaták a szakemberek szerint hamarosan helyet kapnak sokkal nagyobb, bonyolultabb hajókban is, így átalakíthatják az ipart – írta a piacesprofit.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!