Roberto Cavalli emlékére: hajóbelsők egy divattervezőtől

2024. április 29.
Címkék :

A legendás olasz tervező, Roberto Cavalli 2024. április 12-én hunyt el. És bár alapvetően a divatvilágban működött, néhány hajó tervei is hozzá köthetők.

Roberto Cavalli leginkább az újításairól – homokfúvott farmerekről, fényes bőrökről és állatmintákról – volt ismert, több jacht is viseli a kézjegyét. Ezekből válogattunk.

Thunder
Építő: Oceanfast
Hossz: 49,8 m

Amikor Theo Angelopoulosz 1995-ben megrendelte, egy célja volt: a görög hajómágnás azt szerette volna, hogy Saint-Tropez-ben reggelizhessen, Monacóban ebédelhessen és Portofinóban vacsorázhasson. Így született meg az egyik legnagyobb és leggyorsabb, rövid napi túrákra szánt hajó, amelyet a világ valaha látott.

A hajó külsejét és belsejét is Jon Bannenberg tervezte, de amikor új tulajdonosához, Boris Kogan ukrán üzletemberhez került, ő Robert Cavallit is bevonta az átalakítási munkába. A 9 millió eurós projektben a belső terek hosszúkás formák, tükrök és hullámzó bútordarabok révén a belső kaleidoszkópszerű hatást kelt. És a kissé szemérmetlennek tűnő összeg még nem tartalmazta a külső festés árát, amely egy apró aranypelyhekkel kevert világos bevonat.

Aquila
Építő: Baglietto
Hossz: 40,8 m

A 2004-ben átadott Aquila először az RC nevet kapta, tulajdonosáról és tervezőjéről, Roberto Cavalliról: „Ez volt az én hajóm, ezzel utaztam a Cannes-i Filmfesztivál idején Cannes-ba. Rengeteg partit tartottunk, elképesztő mennyiségű ember vendégeskedett nálunk.” Egy különösen jól sikerült bulin 2014-ben Heidi Klum, Kylie Minogue, Rosario Dawson és Sharon Stone is részt vett – Cavalli által tervezett ruhákban.

Tommaso Spadolini volt a felelős az Aquila impozáns, izmos külsejéért, amely egy korábban ritkán látott – a felépítmény a hajó teljes szélességét lefedi –, de azóta széles körben elterjedt megoldást alkalmazott. A tömegeket vonzó funkciók közé tartozik a külön erre a célra kialakított moziterem, a teljes szélességet kihasználó főszalon és az orrfedélzet fix napozója, ahol menet közben is lehet tartózkodni.

Freedom
Építő: Cerri Cantieri Navali
Hossz: 27 m

Egy másik Roberto Cavalli-tulajdon, meglehetősen tömör eligazítással: „hűha” élményt, sebességet és privát szférát kért. Avagy „olyan hajót, amit Batman akarna magának”. A szuperjacht egyenes vonalait és koromfekete külsejét részben Cavalli kétméteres Novamarine RIB-je ihlette, amelyet gyakran használt nyaralásai során. A 2018-ban átadott Freedom újabb tervezési együttműködést jelentett Spadolinivel – bár a szuperjacht körülbelül fele akkora volt, mint az Aquila, és békésebb családi időtöltésre tervezték.

A Freedom enteriőrjei pont annyira karakteresek, mint amennyire várnánk: a kabinokat és a szalont a tervező jellegzetes állatmintás bútorzata díszíti; a konyhában felhőmintás a tapéta van, és a helyiség nagyobb, mint a tulajdonosi kabin (Cavalli imádott főzni); a fürdőszobát a zöld egy nagyon különleges árnyalatára festették. Mivel a divattervezőnek a fotózás volt a szenvedélye, a szuperjacht válaszfalait és mennyezetét az általa készített fotókból álló válogatás borítja.

(forrás: boatinternational.com, fotók: mallorcamagazin.com, boatinternational.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!