Világsztárok jachtjai

Hogyan lehet nyugta annak, akinek a világon mindenhol ismerik az arcát? Például egy hajó fedélzetén, ahol teljes nyugalomban kapcsolódhat ki, távol a kíváncsi szemektől. Celebek vízen, saját járművel.

Viva a Vida – Tom Brady
Az NFL sztárja 2020 végén 50 millió dolláros szerződést írt alá a Tampa Bay Buccaneersszel, ezután vette át a 16 méteres motorost a holland Wajer cégtől. A Wajer 55S-t 435 lóerős motor hajtja, végsebessége 40 csomó fölött van, hátsó tárolójában pedig igen sok vízi játékszer elfér. Négy ember számára nyújt kényelmes hálóhelyet. Brady akkora rajongója a márkának, hogy már leadta a rendelést a nagyobb, 77-es modellre.

Vendetta – Billy Joel
Modern klasszikus, és csak az egyike annak a számtalan jachtnak, amiket a zenész valaha birtokolt. A Vendetta replika, az 1920-as évek elegáns munkába járós hajóinak képére épült. Annak idején a gazdag úriemberek ilyenekkel járkáltak Long Island Sound és New York belvárosa között, amit Billy Joel is megtett néhányszor, ha „odabent” volt koncertje.

Great White – Rafael Nadal
A spanyol teniszező Mallorca szigetén született, számára mindig a víz közelsége jelentette a kikapcsolódást. 2016-ban egy Monte Carlo Yacht 76-os tulajdonosává lett, aztán 2018-ban a Cannes-i Hajókiállításon megismerkedett a Sunreef Yachts céggel és annak alapítójával, illetve néhányszor ilyen katamaránon nyaralt, aminek az lett a vége, hogy 2020 júniusában átvette a sajátját. „A hajóm fedélzetére lépve teljesen ki tudom zárni a külvilágot, magam mögött hagyom a stresszt. Mindemellett szenvedélyesen rajongok a szuperjachtokért, kevés olyan darab van, amit ne ismernék fel már jó messziről” – mondta.

Venus – Steve Jobs családja
Az Apple alapítója már nem érhette meg a 78 méteres Feadship megépültét, de a hajó így is majdnem olyan híres lett, mint a megrendelője. Annak ellenére, hogy mennyi üveg borítja, kifejezetten intim, a kapitányi hídján pedig természetesen Mac számítógépek működnek.

Maín – Giorgio Armani
2008-ban készült el, 65 méter hosszú, a Codecasa építette, Armani maga tervezte (és nem az volt az utolsó hasonló akciója). Többek között hat kabin, két szalon, lift, jakuzzi, konditerem és mozi van benne.

Freedom – Roberto Cavalli
Tommaso Spadolini és a tulajdonos közösen tervezték, inspirációt pedig a Batmobilból merítettek. Hat vendégére háromfős személyzet jut, három motorjából jethajtáson keresztül adódik le az erő, így a végsebessége 40 csomó – ami részben magyarázza is a nevét, hiszen a freedom szó azt jelenti, szabadság.

Kando 110 – Tony Parker
A török AvA Yachts 2018 decemberében jelentette be, hogy a Kando 110 sorozat második darabját a San Antonio Spurs egykori játékosa, az ASVEL Basket tulajdonosa és elnöke számára építik meg. A teste acél és alumínium, 12 vendég fogadására alkalmas, négy emelet magas.

Astoria – David Gilmour
1911-ben épült Fred Karno impresszárió számára, és úgy tervezték, hogy akár kilencventagú zenekar is játszhasson a fedélzetén. A gitáros 1986-ban vásárolta meg, és hangstúdióvá alakíttatta – ami mellett persze még elfér három kabin, konyha, fürdő és egy méretes szalon. A Pink Floyd utolsó három stúdióalbumának jó része és Gilmour számtalan szólólemeze itt készült. A hajó a Temzén horgonyoz, Hamptonnál.

Cyan – The Edge
A bulvársajtóban megjelenő hírek alapján az ember azt hihetné, hogy a U2 énekese, Bono birtokolja a majd 49 méteres, Codecasa által épített jachtot – és nem is tévedhetne nagyobbat. Az 1997-ben vízre tett, és azóta is csúcsformában tartott motoros a The Edge-é. És rendszeresen bérbe adja hajós nyaralásokhoz – kellően laza legénységgel.

(forrás: boatinternational.com; fotók: yotlot.com; usatoday.com; moneyinc.com; sunreef-yachts.com; yachtharbour.com; charterworld.com; robbreport.com; gilmourisch.com – reddit.com; charterworld.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!