Rekordot hozott a Tolnay Kálmán Emlékverseny

Május 4-én 10:00 órakor ideális vitorlázó időben rajtolt el a regatta történetének legnagyobb mezőnye (55 hajó) a Tolnay Kálmán László Emlékversenyen.

A 15–20 csomós északi szél kedvezett a klasszikus cirkálóknak, a Gerendy Zoltán vezette 40-es, az Elena és egy 30-as, a Manöken – Gömbös Lóránd – indult a legjobban. Mire Csopakra értek a vezető hajók, a szél mérséklődött, 8–10 csomóval fújt, a modern hajók átvették a vezetést. Elsőként az Iceman II fordult, egy hajóhossznyira a Lola előtt, harmadik volt a Manöken.

Siófokra menet a szél tovább gyengült, félvízen is legfeljebb öt csomóval fújt. Mikor az első hajó vette a bóját, már csak 3,5–4 csomó lengedezett. A két vezető egység megtartotta helyét, az Amazon feljött harmadiknak. A szél tovább gyengült, két csomót, nem sokkal később már csak egyet mutatott a műszer.

Az észak felől leterjedő, kissé élénkülő (6–7 csomós) szél a vezető hajókat segítette, a távolságok megnőttek, az első másfél kilométerre távolodott a másodiktól és további egyre a harmadiktól. Sima ügynek nézett ki a verseny végjátéka, de a szél iránya megváltozott – úgy 120–150 fokot. Az élen haladók félvízen jobbcsapásra váltottak.

Kicsit feljebb azonban gyakorlatilag visszaállt az eredeti szélirány, így a vezető hajók ismét egy takkon mehettek Füred felé. A történtek elsősorban a Lolát segítették, de a 007-es is sokat nyert, feljött a második helyre. Ekkor Siófokon még inkább csak álldogáltak a hajók, mintsem haladtak.

Felmerült a füredi pályarövidítés esélye, amit a versenyvezető Igali Csilla rövid idő múlva be is jelentett. A rövidítés helyes döntésnek bizonyult, mert Tihany környékén a szél tovább gyengült. Ezzel az abszolút verseny el is dőlt. A vezetőt hármast lehetetlen volt megfogni.

A mezőnyben azonban történtek változások, például a gyenge bőszélben lemaradó klasszikus cirkálók néhány helyet javítottak.

Igali Csilla, versenyvezető: „55 hajó nevezett, ami biztató a jövőre nézve is. Jó szélben indult a verseny, de sajnos a jelentős gyengülés miatt – helyenként csak 1–1,5 csomót mértünk – le kellett rövidíteni a pályát és Füreden befuttatni a mezőnyt. A verseny ezzel együtt is jól sikerült. Egy hajó havária miatt kiállt, ketten feladták, így 52 hajó futott célba. Nagyon jó hangulatú verseny volt. Minden résztvevőnek ezúton is gratulálok.”

Komplett galéria itt.

fotók és forrás: Balatonfüredi Yacht Club

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!