Rekordot döntöttek a magyarok Horvátországban

2024. január 13.
Címkék :

A 2019-es rekordévet is meghaladta Horvátországban tavaly a magyar turisták létszáma és vendégéjszakáinak adata.

Az elmúlt évben 728 ezer magyar beutazó érkezett Horvátországba, 21 százalékkal több, mint 2022-ben, ami 13 százalékkal meghaladja az eddigi csúcsnak számító 2019 adatát. A vendégéjszakák száma megközelítette a 3,6 milliót, ami 17 százalékos emelkedés tavalyhoz képest, illetve 10 százalékos bővülés 2019-hez viszonyítva.

Februárban, májusban, októberben, novemberben és decemberben több mint 30 százalékos volt a növekedés 2022-höz képest, amiből az is látható, hogy már nemcsak nyáron keresik fel Horvátországot a magyar turisták, hanem egész évben, városlátogatás, kulturális kirándulás vagy aktív turizmus céljából is.

Tavaly a legkedveltebb úti cél a Kvarner régió, Isztria, Zadar és környéke, valamint Split régiója volt. A Kvarner területén megdőlt az eddigi rekord, több mint egymillió vendégéjszakát töltöttek itt a magyarok, az Isztriai-félszigeten 700 ezer, míg Zadar és Split megyében 600-600 ezer éjszakát. Az egyes településeket illetően Crikvenica, Vir, Rovinj, Porec és Opatija, valamint Medulin a magyarok által leglátogatottabb.

A Horvátországba utazó magyar turisták többsége, 65 százaléka magánszálláson szállt meg, 23 százalékuk szállodában, 11 százalékuk pedig kempingben, ez utóbbiak esetében 19 százalékkal emelkedtek az adatok 2022-höz képest. Közel 100 ezer vendégéjszakát regisztráltak a magyar vendégek hajós turistaként.

Horvátországban tavaly a 20,6 millió turista 108 millió vendégéjszakát töltött. Ezek az adatok 9 százalékos növekedést mutatnak a beutazások és 3 százalékot a vendégéjszakák számában a múlt évihez viszonyítva. A legtöbb vendégéjszakát, 30 milliót – 2022-höz viszonyítva 2 százalékos bővülést mutatva – az Isztriai-félszigeten regisztrálták, Split-Dalmát megyében 20,2 milliót, a Kvarner régióban 18,5 milliót (ezek a régiók évek óta abszolút favoritok). A legtöbb vendégéjszakát Rovinjban, Dubrovnikban, Porecben, Splitben és Umagban töltöttek a turisták, de a fővárosban, Zágrábban is 13 százalékkal több, 2,5 millió vendégéjszakát regisztráltak az elmúlt évben.

A küldő piacokat tekintve tavaly a legtöbb vendégéjszakát, 23,6 milliót a német turisták töltötték az adriai államban, őket a horvátok, a szlovének, az osztrákok és a lengyelek követik, Magyarország a kilencedik legjelentősebb küldő ország.

(MTI)

fotók: lonelyplanet.com, croatiaweek.com, familytraveller.com, viator.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!