Problémás lehet a Sió hajózhatósága

2023. március 2.
Címkék :

Több hajó is – köztük a Bahart 5,7 milliárd forintért elkészült két kompja és két katamaránja – szeretne eljutni a Balatonra a Sió-csatornán keresztül.

Az önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség elnöksége az illetékes vízügyi igazgatóság vezetőjét faggatta arról a legutóbbi ülésén, mennyi vizet kell leereszteni a Sió hajózhatóvá tételéhez, ki dönti el, hogy megnyitják-e ezért a Sió-zsilipet, és hogy mikor.

Az ülésen részt vevő dr. Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (KDTVIZIG) vezetője a polgármesterek kérdéseire válaszolva elmondta, az előrejelzések azt mutatják, hogy a Balaton átlagos vízállása az üzemi vízszintmaximum, vagyis 120 centiméter közelében lehet májusra. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság álláspontja az, hogy csak a 120 centiméter feletti vízállásból engedhető le a víz, de nem ők a döntéshozók.

Elmondta azt is, hogy a Sió hajózhatóvá tétele mintegy 10 centiméternyi vízszintcsökkenést jelent a Balatonnak, mivel több hídnál is meg kell állniuk a vízi járműveknek, levenni, és ráereszteni a vizet a továbbjutásukhoz.

Sziszenstein Ferenc, a KDTVIZIG hajózási üzemeltetési vezetője a balatonfüredi ülésen kifejtette, hogy a 9 méter széles hajók közlekedését lehetővé tevő Sió-csatorna, mint hajóút paramétereinél lényegesen nagyobb hajóknak kellene eljutniuk a Balatonra. Magasak is ezek a hajók, ezért a vizet az útvonal mind a 25 műtárgyánál be kell állítani az átjutáshoz. Háromnál való átkelés jelent mindenképpen problémát, egy hidat pedig el is kell bontani, hogy feljussanak a hajók. Arról is beszélt, hogy több mint két nap, mire a Sió vízkormányzásának hatása elér egy távolabbi hídig, így több mint egy hétig is eltart a művelet (a vízeresztés), ezért számolnak ekkora vízszintcsökkenéssel a tónál.

A polgármesterek részéről elhangzott, hogy politikai vihart is okozhat, ha a Balaton vízeresztését 130 centiméteres átlagos vízállás alatt megkezdik. Információk szerint a Bahart hajóinak szétszedése, és szárazföldön szállítása nagyobb költséget jelentene, mint a beszerzésük. Vagyis ahhoz, hogy az idei nyári szezonra megérkezzenek a Balatonra az új kompok, katamaránok, rendkívül sok csapadékra lenne szükség, amiről egyelőre csak a remények szólnak – írta a hirbalaton.hu.

Különleges és szépséges kaland: az Almádi vízibusz útja a Balatontól a Dunáig 2018-ban

YouTube video

fotók: blikk.hu, siofoki-hirek.hu, gotravel.hu

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!