Premier előtt: Sunbeam 29.1

Új modellel állt elő az osztrák Sunbeam Yachts, amely a 29.1-es a január végi boot Düsseldorfon mutatkozik be a nagyközönségnek.

A gyárban úgy vélik, az elegánsabb daysailerek és hétvégi hajók piaca nagyobb, mint az egyszerű és kis méretű túrahajóké. Ezért aztán fogták a Sunbeam 32.1-et, és azt továbbfejlesztve tervezték meg a 29.1-est. A koncepció ugyanaz: könnyen vitorlázásra fogható, megfelelő teljesítményt nyújt és kis mérete ellenére nagy, nyitott terei vannak úgy a vitorlázáshoz, mint a társasági élethez. A cél elérése érdekében a Sunbeam „lenyesett” a hajóról mindent, amiről úgy gondolja, hogy ügyfelei nem akarják azt, így a leendő tulajdonosok és vendégeik a lehető legkisebb erőfeszítés árán szállhatnak vízre.

Minden kezelőkötelet hátravan vezették az újonnan fejlesztett fedélzeti burkolatok alatt, csak közvetlenül a kormányok előtt bukkannak elő. A két kereket közel pozicionálták a hajó széléhez és hátuljához, elegendő helyet hagyva a vendégeknek a pihenésre. A fürdőplatform a kokpit fix nyitott vége (nem a 32.1-esnél látott, elektromosan mozgatható verzió), de a vízhez így is egyszerűen hozzá lehet férni egy fedélzeti panel alá rejtett kihajtható fürdőlétra segítségével.

A hajóbelsőben a márka új minimalista esztétikája köszön ránk, a kis konyha és a mosdóhelyiség opcionális, de nagyon hasznos, valószínűleg kevesen rendelik nélkülük a hajójukat. Hátsó dupla fekhelynek nincs hely, így csak az orrban, a háromszög alakú ágyon lehet aludni – ez néhány napra tökéletesen megfelelő egy pár számára. A hatalmas oldalablakok és a két nagy nyílás a tetőn sok fényt engednek be, a 32.1-es radikális burkolatú ablakai eltűntek.

A hajó méretei – hossza egy centiméterrel 9 méter alatt marad, 2,49 méter széles, 2000 kg-os a vízkiszorítása – azt jelentik, hogy közúton könnyen szállítható, részben hidraulikusan emelhető tőkesúlyának is köszönhetően.

Mivel a hajó tömegének a 35 százaléka (700 kg) a tőkesúlyba került, alapvitorlázata pedig 47 négyzetméter – plusz Code Zero vagy genakker –, fürge kis járgány, bár nem versenyhajó. A standard motorja 4 kW-os elektromos pod, 8,2 kWh-s akkumulátorokkal.

A Sunbeam 29.1 2024. január végén debütál, a boot Düsseldorfon.

Specifikáció
Teljes hossz: 8,99 méter
Hajótest hossza: 8,99 méter
Vízvonalhossz: 7,90 méter
Szélesség: 2,49 méter
Merülés: 0,85 / 1,85 méter

A Sunbeam 29.1 zártkörű bemutatója a gyárban:

YouTube video

(forrás: yachtingmonthly.com, fotók: sunbeam-yachts.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!