Piros-sárga hétvége: spanyol győzelem a SailGP-ben (is)

2024. július 16.
Címkék :

A futball Európa-bajnoki címen kívül a SailGP negyedik évadának győzelmét is megszerezték Spanyolország képviselői.

Diego Botín és legénysége a címvédő ausztrál és szintén igen esélyes új-zélandi egységet legyőzve zsebelhette be a kétmillió dolláros fődíjat San Francisco-ban. A spanyolok az első pályajelnél megcsípték a vezető helyet, de előnyük minimális volt, ám ők állították be a legnagyobb repülési magasságot, aminek köszönhetően övék volt a legnagyobb sebesség (46,6 csomó) is. Ezzel együtt a déli félteke csapatai folyamatosan a hispánok nyakában lihegtek, aztán a végjátékban az ausztrálok leestek az emelősvertjeikről, így elúszott a reményük, hogy elkapják a spanyolokat.

Néhány statisztika a döntő futamról:

Spanyolország 10,5 km-t vitorlázott a pályán, még Ausztrália 10,6-ot, Új-Zéland 10,8-at

A győztesek a legkevesebb manővert hajtották végre (mindössze ötöt), szemben az ausztrál nyolccal és az új-zélandi tizenkettővel.

Pedig csak az idő 97%-ában tudtak „repülni” (mint az ausztrálok), közben a kiwik 100%-ot teljesítettek.

Hab a tortán, hogy – mint az Botín a futam után bevallotta – a spanyoloknak eltört az egyik kormánylapja az utolsó bőszeles szakaszon. A győzelem hihetetlen fordulatot jelent a csapata számára, hiszen a 3. évadban az utolsó helyen végeztek. Azóta azonban átalakult a legénység, a negyedik évadban egyre jobbak lettek, Los Angelesben megnyerték az az első versenyüket: „Nem tudom most leírni az érzést – leginkább olyan, mint egy hatalmas adrenalinlöket. Nehezen tudom elhinni, hogy megcsináltuk.”

A hétvégén természetesen nem csak a nagydöntőre került sor, hiszen lezajlott egy komplett forduló.

Az első nap eseményeinek rövid összefoglalója:

YouTube video

A második nap zanzája:

YouTube video

fotók és forrás: sailgp.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!