Palackposta a hajótestben

A lengyel Sunreef Yachts hajógyár új, környezettudatos építési módszert vezetett be, újrahasznosított anyagokat használva a szerkezeti elemekhez.

A Sunreef Yachts kutatási és fejlesztési csapatának projektje szerint újrahasznosított műanyag PET palackokat építenének be jachtjaik kompozit felépítményeibe. A teljes egészében újrahasznosított PET-anyagokból származó szerkezeti hab használata szokatlan gyakorlat a jachtépítésben, de jelentős előrelépést jelent a környezettudatosabb módszerek felé.

A teljes mértékben újrahasznosítható PET-palackokba általában italokat, élelmiszereket és egyéb háztartási cikkeket csomagolnak. Könnyűek, átlátszóak és tartósak, ezért a fogyasztási cikkek széles skálájához használják őket, rendszerint gyűjtik és új műanyag termékek vagy textilszálak előállításához használják fel.

Hajók szerkezeti habjában számos potenciális előnnyel jár, ilyen a gyártás során jelentkező magas feldolgozási hőmérsékletekkel szembeni ellenállás, az erős tapadás és a kedvező mechanikai tulajdonságok. Egy 30 méteres vitorlás katamarán építéséhez körülbelül három tonna habmagra van szükség, ami körülbelül 750 000 újrahasznosított PET-palacknak felel meg.

A Sunreef legújabb fejlesztése a természetes szálas kompozitjára épül, a hajógyár ugyanis jelentős erőfeszítéseket tesz a környezetbarát jachtépítés szabványainak újradefiniálása érdekében. Azzal, hogy újrahasznosított PET-anyagokat épít be hajóinak szerkezeti elemeibe, a cég csökkenteni kívánja a környezetre gyakorolt káros hatását, és precedenst kíván teremteni az ipar számára.

A hajógyár fenntarthatóság iránti elkötelezettsége túlmutat az újrahasznosított anyagok használatán, különböző energiahatékony technológiákat – fejlett meghajtási rendszereket, napelemeket és optimalizált hajótest-kialakításokat – alkalmaz, hogy minimalizálja a környezeti hatásokat mind a tengeren, mind az üzemben.

Az újrahasznosított PET-palackok szerkezetbe való beépítése kevéssé elterjedt, de előremutató fejlemény, különösen annak fényében, hogy az iparág egyre nagyobb hangsúlyt fektet a fenntarthatóságra.

fotók: Sunreef Yachts

forrás: superyachtnews.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!