Óvás borzolta a kedélyeket az olimpiai éremfutamban

Női 470-es hajóosztályban az éremfutam végül módosította a korábban kialakult sorrendet, mert a vezető brit egység az utolsó szakaszban látványosan visszaesett. A franciák szerint szándékosan.

Hannah Mills és Eilidh McIntyre akkora előnnyel érkeztek az éremfutamba, hogy nem lehetett letaszítani őket a dobogó tetejéről, de a második helyért éles küzdelem volt várható a francia (Camille Lecointre és Aloise Retornaz), illetve a lengyel (Agnieszka Skrzypulec és Jolanta Ogar) egység között. Utóbbi kettőnek az éremfutam végeztével azonos volt a pontszáma, ami a lengyeleknek kedvezett, így övék lett az ezüst, a franciáké a bronz.

Rajt után a tíz résztvevő egység közül nyolc balra, míg kettő (POL, FRA) jobbra nyitott, a britek hamar a két üldöző után fordultak, és végig azon dolgoztak, hogy akadályozzák a franciák előre lépését. Mindeközben Linda Fahrni és Maja Siegenthaler (SUI) vígan vezetett. Az első pályajelhez Mills-ék másodiknak, Lecointre-ék hatodiknak, Skrzypulec-ék hetediknek értek fel. A hátszél végén (a második kört nyitva) csak a franciák nyitottak balra, a lengyelek viszont kettőt előrébb léptek, ezzel nekik állt az ezüst. A második kör végén, a legutolsó pályajelhez érve a svájciak tartották a pozíciójukat (és nyerték a futamot, összetettben negyedikek lettek), a briteket azonban Németország, Izrael és Lengyelország is megelőzte, ami főleg utóbbiaknak jött jól, mert így meglett az összetett második hely.

Célba futásukat követően Lecointre-ék azonnal óvást jelentettek be Mills-ék ellen, mert véleményük szerint azok összejátszottak az őket megelőző egységekkel. Kritikus volt a helyzet, mert az első hely szempontjából ugyan nem számított, de ezen múlt az ezüst sorsa. A Zsűri meghallgatta az érintett feleket, majd elutasította az óvást, így maradt a pályán kialakult sorrend. Olimpiai bajnok a Hannah Mills – Eilidh McIntyre páros, ezüstérmes Agnieszka Skrzypulec – Jolanta Ogar, bronzérmes Camille Lecointre – Aloise Retornaz. Ezzel Lecointre megismételte a Rio-ban elért eredményét, Eilidh McIntyre apja nyomdokaiba lépett (Mike McIntyre, Star, Szöul 1988), Hannah Mills pedig minden idők legeredményesebb női olimpiai vitorlázója lett (London 2012 ezüst, Rio 2016 arany, Tokió 2020 arany).

Összefoglaló a futamról (a második kreuz közepén csatlakozunk be az eseményekbe, a vitatott helyzet 9:29-től épül fel. Óriási élmény hallgatni a belső kommunikációt – hol angolul, hol lengyelül, hol franciául):

YouTube video

fotók: Sailing Energy / World Sailing; Reuters

forrás: tokyo2020.sailing.org

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!