Ötven év a csúcson: Oyster Yachts – első rész

2023. április 5.
Címkék :

Az Oyster Yachts több mint 20 millió tengeri mérfölddel és 100 világ körüli hajózással hosszú utat tett meg a cég 1973-as, norfolki alapítása óta.

Az idén ötvenéves fennállását ünneplő vállalat több mint hatszáz alkalmazottal büszkélkedhet az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban és Európában. Rendelési állományuk pedig 2026-ig terjed. Az Oyster minden egyes ügyfélérintkezési ponton – konzultáció, építés, értékesítés, bérbeadás, brókeri tevékenység, vevőszolgálat, karbantartás – a legmagasabb színvonalú szolgáltatást nyújtja, sőt, saját rendezvényeket is szervez, beleértve a tekintélyes Oyster World Rallyt.

Az Oyster Yachtsot 1973-ban Sir Richard Matthews indította útjára az Oyster 34-essel. Ez egy versenyzésre is alkalmas túrahajó (racer cruiser) volt, amelyet Don Pye (Holman and Pye) tervezett, és a helyi Landamores hajóépítő cég épített meg a norfolki Wroxhamben. 1980-ban Matthews bemutatta az Oyster HP46-ost. Ezt a jachtot már az Oyster úttörő fedélzeti szalonjával szerelték fel, amely később az összes Oyster jacht jellegzetes elemévé vált. A magas építési minőség és a prémium belső felszereltség ötvözésével – amely az Oystereket a hosszú távú nyílt vízi hajózás szinonimájává tette – a kínálat az Oyster 41, 43, 53 és 55 modellel bővült. Ezután – Stephen Jones jachttervezővel együttműködve – Matthews piacra dobta az Oyster SJ35-öst, amely több rangos versenyt nyert meg.

Oyster Yachts kronológia

1984-ben bemutatták az Oyster 435-öst, és megszületett a rendkívül sikeressé váló Oyster Brokerage, hogy kielégítse azon hajótulajdonosok igényeit, aki új modellekre akartak váltani. 1999-ben az Oyster megbízta Rob Humphreyst az Oyster 56-ös tervezésével. Ez a kapcsolat ma is tart, és az 56-os lett a legsikeresebb modell, több mint hetvenöt eladott példánnyal. Rob Humphreys és csapata (amelyet ma már fia, Tom vezet) azóta tizenhét hajót tervezett a cégnek, köztük az Oyster 46, 54, 575, 655 és 72 modellt.

Folytatjuk…

Oyster Yachts a világ körül

(fotók és forrás: Oyster Yachts)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!