Ocean Race Europe interjú – Helly Hansen játék

Két osztályban tizenkét hajó vívott látványos és kiélezett versenyeket a The Ocean Race Europe-on. Az Aqua Magazinnak a VOR65-ösök között győztes Mirpuri csapat kormányosa adott exkluzív interjút a különleges megmérettetésről.

Május végén a franciaországi Lorient-ből rajtolt el a mezőny. Az első szakasz a portugál Cascaisig tartott, majd a spanyolországi Alicantéban kötöttek ki a hajók, a harmadik, nyílt tengeri futamon pedig Genova (Olaszország) volt a cél. Mindez egy-egy part menti versennyel megspékelve.

A VOR65-ösök között a két lengyel és egy litván hajót is felvonultató, az óceáni versenyeket tekintve ily módon abszolút színes mezőnyben a Mirpuri Foundation Racing Team négypontos győzelme magabiztosnak nevezhető, különösen a végső etapon mutatott teljesítmény és első hely tükrében. A csapat portugál zászló alatt diadalmaskodott, a francia Yoann Richomme vezetésével, aki az Aqua Magazinnak elárulta a siker receptjét.

Aqua: Gratulálunk az európai szakasz megnyeréséhez! Mi volt a győzelem titka?

Yoann Richomme: Természetesen nem beszélhetünk egyetlen titokról, jó csapatunk van, olyan vitorlázók, akiknek különböző a tudásuk. Akad közöttük offshore-matróz, mint Jack Bouttell és Willy Altadill, akik sokat tudnak arról, miként kell egy VO65-ös legénységét megszervezni. Vannak olyan part menti segítők, mint Bernardo Freitas, akik fontos szerepet játszanak a stratégiánkban. Összességében a csapat nagyon jól dolgozott együtt, a munkamorál magas volt. A Nico Lunvennel való kapcsolatom például nagyon érdekes, és nagyon egyszerűvé tette a stratégiai döntéseket, mivel ugyanaz a hátországunk, nevezetesen a Port la Foret oktatóközpont.

Aqua: Mennyire fontos a jó összhang, az egymás iránti bizalom egy ilyen óceáni versenyen?

Y. R.: A csapatmunka a legfontosabb. Mindenkinek megvan a speciális feladata, és rendkívül fontos, hogy ezt pontosan, fegyelmezetten lássa el a nehéz helyzetekben is. Persze el kell fogadnunk, hogy mindenki hibázhat, de a végén az a csapat nyer, amelyik a legkevesebb bakit követi el. A bizalom nagyon lényeges, különösen egy olyan helyzetben, amikor a kapitány és a többiek között nincs nagy életkorkülönbség, vagy ha a kormányos alapvetően szólóvitorlázó, így esetleg nem ismeri olyan jól a hajót, mint a legénység közül többen.

Aqua: A Mirpurinak, a csapat támogatójának célja a környezetvédelem, megtisztítani az óceánokat, tengereket a műanyaghulladékoktól. Hogy érzi, ennek a küldetésnek is sikerült megfelelni?

Y. R.: Úgy érzem, igen, de ez a küldetés nem ért véget, az emberiségnek komolyan harcolnia kell a tisztább környezetért, sokkal felelősségteljesebben szükséges viselkednie. A mi programunk arról is szólt, hogy felhívjuk a figyelmet a klímaváltozásra, hogy ez az üzenet minél több emberhez jusson el. Ebből a szempontból a verseny megnyerése volt a legjobb hírverés.

Szöveg: Ambrus Gábor

Az Ocean Race Europe végeredménye

IMOCA 60
1. Offshore Team Germany (német) 16 pont
2. 11th Hour Racing Team (amerikai) 15
3. LinkedOut (francia) 14 
4. Corum L’ Épargne (francia) 7
5. Bureau Vallée (francia) 5

VO65
1. Mirpuri Foundation Racing Team (portugál) 21 pont
2. Sailing Team Poland (lengyel) 17
3. AkzoNobel Ocean Racing (holland) 17
4. Team Childhood I (lengyel) 12
5. The Austrian Ocean Race Project (osztrák) 10
6. Ambersail-2 (litván) 9
7. Viva México (mexikói) 8

A Yoann Richomme-mal készült beszélgetés teljes terjedelmében elolvasható az Aqua magazin július végén megjelenő, 152. számában.

Válaszoljon az alábbi kérdésekre 2021. augusztus 8-án éjfélig, és nyerjen Helly Hansen ajándékcsomagot! Az ajándékcsomag tartalma:

Ocean Race Jacket

Ocean Race Belt

Ocean Race Cap

Ocean Race Back Pack

Amennyiben a nyereményként felajánlott termék nem elérhető a sorsolás időpontjában, egy értékben azonos másik terméket választhat a nyertes.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!