Novemberben csúcsot döntöttek a szuperjachteladások

A november hónapban regisztrált ügynöki értékesítések összértéke meghaladta a 419 millió eurót, ezzel éves csúcsot érve el.

Ez a szám 70 százalékos növekedés az elmúlt négy hónap összesített értékesítési értékének átlagához képest. A novemberben regisztrált negyvennégy eladásból három új építés volt: egy Baglietto T52, egy Baglietto DOM 133 és egy ALVA Yachts Ocean Eco 90.* A hónap legnagyobb brókeri eladása – egyben az év nyolcadik legdrágábbja – a 92 méteres Nobiskrug Tatoosh volt,

amelyet a Fraser és a Burgess közösen bonyolított 90 millió euró értékben, míg az év legdrágább vitorláseladását az Edmiston hozta az 57,49 méteres Royal Huisman Twizzle-ért.

A november számokban
44 eladás (köztük 3 új építésű),
419 millió euró értékű eladás,
11,3 millió euró átlagos eladási érték,
53 új tétel az eladási piacon,
334,4 millió euró az újak teljes listaértéke,
6,6 millió euró átlagos új hirdetési érték,
76 árcsökkenés,
51,3 millió euró összáresés.

Az eladások mellett a november az árkorrekciók szempontjából is jelentős hónapnak bizonyult, összesen 51,3 millió euró „tűnt el” a piacról, mivel a brókerek kísérletet tettek arra, hogy még a 2022-es üzleti zárás előtt nyélbe üssenek valamit. A legnagyobb árcsökkenés a Moca (FGI Yacht Group, 63,5 méter) esetén történt, amelyért most – 5,1 millió eurós árcsökkentés után – 44,9 millió eurót kérnek.

Az új meghirdetések a szeptemberi rekordról az 1,355 milliárd euró mindössze 25 százalékára csökkentek, és novemberben a 24 méternél hosszabb hajók „csak” 334 millió euró értékben jelentek meg a használtpiacon. A brókerek általában a nyári szezon végén, a Cannes-i Hajókiállítás és a Monaco Yacht Show előtt dobják piacra a nagyobb szuperjachtokat, ami magyarázza a téli hónapokban tapasztalható visszaesést.

A novemberi legdrágább új hirdetés az 51 méteres Codecasa Atlas (az egykori Aldabra) volt, amelyért „szerény” 20,8 millió eurót kér a Burgess.

* Az új építésű jachtok ára nem ismert, így azok nem szerepelnek a teljes eladási értékben.

(forrás: boatinternational.com, fotók: stuartlarsen.com, nobiskrug.com, boatinternational.com, fgiyachtgroup.com, codecasayachts.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!