Női vitorlázás: véget ért a 2023-as párosverseny-világbajnoki sorozat

Az Anna Östling vezette svéd Wings Match Racing lett a 2023-as Women’s World Match Racing Tour győztese.

A Wings Koppenhágában, a KDY Women’s Match Race-en diadalmaskodva győzött az éves összesítésben. Második lett az új-zélandi Celia Willison (Edge Women’s Match), harmadik új-zélandi Meghan Thomson (2.0 Racing). Östling és legénysége (Anna Holmdal, Linnea Wennergren, Annika Carlunger, Jenny Axhede, Marie Grusmark) úgy érkezett Dániába, hogy mindössze egy ponttal volt lemaradva Celia Willison Edge Women’s Match csapata mögött. Östlingnek a 4. helynél előrébb kellett végeznie a versenyen ahhoz, hogy pontszámban megelőzze Willisont és elnyerje a világbajnoki címet.

Az otthon, Svédországban is DS37-es hajókon Wings többéves tapasztalatát felhasználva kifejezetten erős teljesítményt nyújtott, az elődöntőben hibátlan, 3-0-s győzelmet aratott a dán Camilla Ulrikkeholm felett, majd a döntőben 3-0-ra legyőzte a dán Lea Richter Vogeliust.

„Nagyon elégedett vagyok azzal, ahogy ezen a héten versenyeztünk, az egész csapat úgy dolgozott együtt, mint egy gépezet – nyilatkozta Östling. – A hajóban szinte hibátlan teljesítményt nyújtottunk, és a nagyon változékony körülmények között is sikerült néhány figyelemre méltó, kifejezetten a párosversenyzésre jellemző húzást bemutatnunk. Nemcsak a verseny, hanem a 2023-as World Tour összesített győzelmével hazatérni nagyszerű érzés, és ezúton szeretnék köszönetet mondani minden lánynak, aki idén a Wingsszel vitorlázott!”

A csapat dániai győzelmét ünnepelve Östling elismerősen nyilatkozott a Women’s World Match Racing Tourról is, amiért a szervezet egyre több lehetőséget biztosít a nők számára a vitorlázásban és a páros versenyzésben: „A Women’s WMRT ideális platform, amire szükségünk van ahhoz, hogy a legjobb női csapatok versenyezzenek egymással. Imádjuk azt légkört és közösséget, amit a Women’s World Tour biztosít.”

Ezzel a 2023-as Women’s World Match Racing Tour szezon véget ért, ám a Wings és az Edge Women’s Match jövő hétvégén a Bermuda-szigetekre utaznak, hogy megméressék magukat az Open World Match Racing Touron, ahol velük együtt tizenhat csapat készül a híres Bermuda Gold Cup 71. kiadására.

2023-as női World Match Racing Tour, összesített eredmények:
1. Anna Östling (SWE)
2. Celia Willison (NZL)
3. Megan Thomson (NZL)

2023 KDY női Match Race-eredmények:
1. Anna Östling (SWE)
2. Lea Richter Vogelius (DEN)
3. Camilla Ulrikkehom (DEN)
4. Kristine Mauritzen (DEN)
5. Julia Aartsen (NED)
6. Celia Willison (NZL)
7. Juliet Constanzo (AUS)
8. Brook Wilson (AUS)

(forrás: womenswmrt.com, fotók: sailing.pics)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!